Omorul nu se va mai prescrie
Infracţiunile de omor nu vor mai fi prescrise, conform modificărilor adoptate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor la Codul Penal. Schimbarea se referă inclusiv la faptele de omor petrecute în timpul Revoluţiei, care astfel vor deveni imprescriptibile.
“Este o lege foarte importantă, care face, practic, ca toate infracţiunile de omor contra păcii şi omenirii să fie imprescriptibile. Altfel spus, dacă o infracţiune de omor nu a fost urmărită şi judecată într-un termen de timp, înainte vreme răspunderea penală se prescria pentru cel care a săvârşit această faptă”, a declarat preşedintele comisiei, Daniel Buda. (Radu Nistor)
Poliţistul Cioacă va fi urmărit toată viaţa?
Un caz celebru, cel al avocatei din Braşov, Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007, ar putea avea o altă finalitate după adoptarea acestei propuneri legislative. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a fost şi rămâne pentru anchetatori principalul suspect, el fiind acuzat de omor calificat, dosar aflat şi astăzi în anchetă.
Conform legii aflate acum în vigoare, Cioacă poate fi acuzat de uciderea soţiei sale doar în termen de 20 de ani de la comiterea faptei. Adică, dacă anchetatorii nu găsesc suficiente probe pentru a-l înfunda, poliţistul poate scăpa basma curată după anul 2027, când fapta se prescrie. În cazul în care se schimbă Codul Penal, Cristian Cioacă poate fi urmărit toată viaţa pentru uciderea soţiei.
Dacă îţi îmbrânceşti nevasta, ai încurcat-o!
Muşcatul, trasul de păr şi îmbrâncirea unui membru al familiei vor fi pedepsite. Aleşii au adoptat proiectul de modificare a Legii de combatere a violenţei în familie, care prevede că victima poate cere un ordin de restricţie faţă de agresor.
În proiectul iniţiat de deputatul PDL Petru Movilă, violenţa fizică a fost definită ca fiind vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate.
De asemenea, autorităţile au obligaţia să ia măsurile necesare pentru prevenirea violenţei în familie, iar victima are dreptul să se adreseze instanţei pentru a obţine ordine de protecţie sau de restricţie care impun evacuarea domiciliului comun cu victima şi păstrarea de către agresor a distanţei minime de 200 de metri faţă de persoana vătămată. (Radu Nistor)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro