La graniţă, călătorii sunt verificaţi şi primesc un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care trebuie să-l afişeze la intrarea în locuinţă, a explicat responsabilul ungar.

Cei care nu vor să rămână în carantina de 14 zile trebuie să depună o solicitare în acest sens la administraţia locală, contra a 3.000 de forinţi (8,5 euro), şi primesc o adeverinţă în baza căreia pot părăsi carantina pentru a merge la un centru de screening, lista acestor centre fiind disponibilă pe site-ul agenţiei naţionale ungare pentru sănătate publică, cu costul testului specificat de fiecare furnizor în parte.

Persoanele care vin din ţări ”galbene” pot părăsi carantina după primul test PCR negativ, dar tot au obligaţia de a face şi al doilea test.

Cecilia Muller, medicul-șef al Ungariei, pentru agenția MTI:

Cine e scutit de carantină

Sunt scutiţi de carantină călătorii care prezintă la graniţă două teste PCR cu rezultat negativ, realizate cu cel mult cinci zile înainte de intrarea în Ungaria şi la un interval de minimum 48 de ore între ele, precum şi cei care prezintă un certificat care arată că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele şase luni, a mai spus medicul maghiar.

Alături de România, pe lista galbenă a autorităților de la Budapesta mai sunt Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada.

Cetăţenii străini proveniţi din ţări ”roşii” intră direct în carantină.

Lista statelor europene clasate în categoria roșie cuprinde Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și mai multe țări din Africa, Asia și America Latină.

 
 

Urmărește-ne pe Google News