”Scumpirile ce vor urma vor fi semnificative, din cauza vremii, dar mi-e greu să cred că ele vor fi iresponsabile”, a afirmat liderul sindical.

Cu cât vor crește prețurile la unele alimente 

Potrivit lui Dragoș Frumosu, până în aprilie, la unele legume vor fi cresteri de 20-25%, la carne, majorările de preţ vor ajunge să fie de 6-7%, iar la produsele procesate din carne, de 8-10%.

”Prețul la lapte a crescut și el de curând, cu 3-4%, iar untul, vedem că a sărit de 25%”, a precizat Dragoș Frumosu.

Liderul sindical explică, pentru Libertatea, de ce au fost aceste creșteri: ”Francezii, care dețin cele mai mari fabrici de lactate din lume, dar și de la noi, au avut un scandal lunile trecute cu laptele praf pentru copii care produce anumite boli. După ce au pierdut foarte mult pe acest segment, au creat o falsă percepție a lipsei de unt în piață, așa justificând creșterea care s-a produs în această perioadă”.

”Importăm 70% din carnea de porc, 20% din laptele necesar pentru procesare și vânzare, ouă și pâine congelată”

Faptul că în perioada de iarnă avem importuri foarte mari de produse alimentare arată, în opinia liderului sindical, cât de prost gestionăm culturile și producțiile interne.

”Dacă discutăm de legume și fructe, se știe că perioada octombrie – martie este o perioadă în care importurile primează. Noi, producție nu prea avem, iar aici este un joc al importatorilor, care nu sunt foarte mulți. Dacă discutăm de creșterea celorlalte prețuri, este justificată, pentru că importăm 70% din carnea de porc, 20% din laptele necesar pentru procesare și vânzare, importăm ouă și pâine congelată. În aceste condiții, deprecierea cursului valutar are o influență nefastă”, a mai declarat,pentru Libertatea, Dragoș Frumosu.

O majorare de 10% la produsele alimentare se va vedea în buzunar

Pe de altă parte, susține președintele FSIA, problema nu este la produsele ieftine, unde o scumpire de 10% nu s-ar vedea, ci la cele care au prețuri mai mari, cum este carnea.

”Dacă pâine s-ar scumpi mâine cu 10%, ar fi de la un leu la un leu și zece bani. Problema apare pa produsele procesate din carne, care costă 20 de lei cel puțin, acolo 10% se va vedea în buzunar”, a mai spus Frumosu.

Prețurile alimentelor au crescut, salariile au rămas la fel

În creșterea prețurilor la produsele alimentare, majorarea prețului la combustibil pentru transport are o contribuție, la fel și scumpierea energiei electrice și a gazelor.

”În primă fază, atunci când a crescut prețul combustibilului, nu credeam că se va ajunge la o creștere atât de mare, chiar dacă este de până în 10 procente. Aceste procente sunt foarte multe pentru buzunarul românului, pentru că salariile au rămas la fel. Spun asta pentru că, deși avem un salariu minim majorat (la 1.900 de lei din ianuarie 2018, n.r.), avem și alte taxe introduse”, a explicat liderul FSIA.

Taxele de raft cresc și ele prețurile produselor alimentare

Costurile cu elergia electrică, cea termică sau cu gaze în prețul produselor alimentare nu reprezintă decât aproximativ 6%. ”O creștere de 10% la combustibil, să spunem, nu ar fi influențat atât de mult prețurile produselor. Vom plăti energia termică mai mult. Gândiți-vă că reprezentanții instituțiilor statului declaraseră că vor aplica o creștere a prețurilor gazelor de la finele lunii martie și au aplicat-o de la începutul acestui an”, a mai spus reprezentantul sindicatelor din industria alimentară.

Pe lângă toate acestea, Dragoș Frumosu a readus în atenție și problema taxelor de raft, care fac și ele ca prețul produselor să crească.


Citește și:

EXCLUSIV/Petre Daea: ”În mai puțin de 8 ani, vom avea destui porci Bazna și Mangalița. Vom mânca mai sănătos”

 
 

Urmărește-ne pe Google News