O statuie a lui Cristofor Columb a fost decapitată de protestatari joi, 11 iunie, în timp ce municipalitatea a încercat să demonteze monumentul dintr-un parc din Camden, New Jersey, scrie NY Post.
Primăria orașului Camden a declarat că statuia din Parcul Farnham “provoacă durere de multă vreme locuitorilor de culoare” și a încercat să înlăture structura joi seară, înaintea unui protest planificat pe șantier, potrivit presei locale. Însă, în timp ce muncitorii încercau să înlăture monumentul, manifestanții au decapitat statuia, iar capul l-au așezat la baza soclului.
“Cristofor Columb este pentru noi, americanii de culoare, un afacerist fără scrupule, un colonizator, un violator și multe alte lucruri negative”, a declarat Ronsha Dickerson, o rezidentă afro-americană.
“De ce să nu avem statui ale celor care au luptat pentru oamenii de culoare?”
“Ne întrebăm, de ce nu poate fi vorba despre o statuie a regretatului Marcus Garvey, Malcolm X? De ce nu poate fi Dr. King? De ce nu poate fi Elijah Muhammad? De ce nu poate fi cineva care a muncit din greu pentru a ajuta populația de culoare a Americii?” , a mai spus Ronsha Dickerson.
Municipalitatea a comunicat că are în vedere “un plan de reexaminare a acestor simboluri depășite ale diviziunii rasiale și al nedreptăților”.
Aproximativ 40 la sută din populația Camden este de culoare, potrivit ultimului recensământ. Orașul a fost numit unul dintre cele mai sărace din Statele Unite.
Statuia căpitanului Hamilton, înlăturată după cererea unui șef de trib
Statuia din bronz a căpitanului John Hamilton, comandant din secolul al XIX-lea, a fost dată jos de pe soclu în oraşul din Noua Zeelandă care-i poartă numele, informează Agerpres.
Statuia a fost înlăturată după o cerere a tribului local maori, Waikato-Tainui, a anunţat Consiliul oraşului Hamilton într-un comunicat emis vineri.
Căpitanul Hamilton a fost un comandant naval care a condus un escadron în timpul Războaielor din Noua Zeelandă, în anii 1860. Războaiele au dus la o confiscare pe scară largă de teritorii de către guvernul colonial, cu mai mult de 2.000 de maori ucişi.
“Nu putem ignora ce se întâmplă peste tot în lume şi nici nu ar trebui. Într-o perioadă în care încercăm să construim toleranţa şi buna înţelegere între culturi şi în comunitate, nu cred că statuia (lui Hamilton) ne ajută să creăm punţi de legătură”, a declarat primarul Paula Southgate.
Acum, consiliul din Hamilton lucrează cu populaţia locală maori pentru o revizuire a numelor sensibile de locuri şi de oraşe.
Mai devreme săptămâna aceasta, Partidul politic Maori a cerut demararea unei anchete guvernamentale care să se concentreze pe identificarea şi înlăturarea monumentelor, statuilor şi denumirilor din perioada colonială. Copreşedinta Debbie Ngarewa-Packer a declarat că este timpul să fie sărbătoriţi cei care au luptat pentru pace, dreptate şi libertate.
“Nu mai putem promova oameni care şi-au dedicat vieţile colonialismului şi oprimării indigenilor şi negrilor drept modele sau simboluri de veneraţie şi mândrie”, a subliniat ea.
Motivația din spatele vandalizării statuilor unor persoanje istorice
Totul a început pe fondul protestelor declanșate de moartea afro-americanului George Floyd, pe 25 mai, din cauza intervenției brutale a ofițerilor din Minneapolis.
Activiștii Black Lives Matter au identificat 60 de statui doar în Marea Britanie pe care “intenționează să le elimine, deoarece au conexiuni cu sclavia și rasismul”.
Deja, mai multe monumente din Europa, SUA și Noua Zeelandă au fost vandalizate sau chiar dărâmate.