… şi de tehnica de înregistrare
Când înveţi cu voce tare, ţine în preajmă un dispozitiv portabil de înregistrare şi redare (un recorder audio digital, de exemplu). Îl vei putea asculta de câte ori ieşi la o plimbare, în parc, să zicem; în atmosfera relaxantă de acolo, vei reţine mai repede materia. Atenţie însă, NU lua micul dispozitiv cu tine în sala de examen, dacă vrei să nu ratezi şi sesiunea asta!
Fă-ţi singur(ă) curaj
Când frunzăreşti manualul, impune- ţi să gândeşti pozitiv. Spune-ţi mereu: “Mai am DOAR cinci pagini!” (şi nu “Maaamă, mai am cinci pagini!!!”). Sau: “TREBUIE să iau examenul ăsta”! (în loc de “Parcă văd că iar pic examenul ăsta!!!”).
Oferă-ţi recompense
Mama, tata şi bunicii ţi-au promis marea cu sarea, dacă iei Bac-ul de data asta? Până să ajungi acolo (şi ca să ajungi sigur), stabileşte-ţi chiar tu un sistem de recompense. Ce-ţi place să faci cel mai mult? Să ieşi cu prietenii, să dai iama prin magazine? Programează-ţi astfel de “escapade” după fiecare examen – asta te va stimula să te pui cu burta pe carte. Şi fii obiectiv(ă): acordă- ţi recompensa numai dacă te-ai prezentat bine la examen.
Cu burta (goală) pe carte?!
Activitatea cerebrală intensă arde multe calorii, deci nu e momentul să ţii dietă! Pentru că ţi-ai reduce drastic sursa de energie şi nu te vei mai putea concentra, vei fi somnolent(ă) şi vei asimila greu cunoştinţele. Mănâncă echilibrat (punând accentul pe alimentele energizante – fructe, legume, peşte) şi, apropo de recompense, nu da iama în ciocolată şi în alte dulciuri procesate (un astfel de exces “îngreunează” mintea); înlocuieşte-le cu fructe proaspete, de sezon.
Odihneşte-ţi creierul după fiecare oră de învăţat
După fiecare oră de studiu, creierul are nevoie de 10 minute de pauză, ca “să-şi răcorească circuitele”. În aceste minute, îmbină utilul cu plăcutul: fă exerciţii în casă ori o tură de dans, pe muzica preferată; alternativ cu o plimbare relaxată sau o alergare scurtă, după plac, în jurul blocului. Creierul se oxigenează şi te “scuturi” de oboseală.
INFO: Aproape 87.000 de candidaţi s-au înscris în sesiunea de toamnă a bacalaureatului, care începe luni, 19 august 2013.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!