Rusia a început să își mute trupele în Belarus pentru o serie de manevre militare comune, o mișcare care crește temerile cum că Moscova ar pregăti o invazie în Ucraina, scrie The Guardian.

Exercițiile, numite United Resolve, vin într-un moment în care Rusia a mobilizat în jur de 100.000 de militari la granița Ucrainei. Clipurile video din Belarus au surprins artilerie și vehicule militare transportate de trenurile rusești.

Unii analiști au sugerat că Rusia ar putea să își trimită o parte din trupe prin Belarus, în cazul unei invazii, pentru a subția cât mai mult forțele ucrainene. Alți comentatori au spus însă că Belarusul nu va juca un rol serios într-un eventual conflict.

Exercițiile, programate pentru februarie, ar urma să fie derulate în vestul Belarusului, aproape de granița cu Polonia și Lituania, dar și în sudul țării, aproape de frontiera ucraineană.

Informații din Rusia sugerează în același timp că autoritățile transportă sau au transportat deja prin țară, echipament militar – inclusiv tancuri și rachete balistice cu rază scurtă – spre granița cu Ucraina.

Nu sunt singurele vești care ar putea sugera o posibilă mișcare a Moscovei. New York Times a scris luni că Rusia și-a redus personalul ambasadei la Kiev, evacuând o parte dintre angajați și familiile acestora. Mișcarea ar putea anunța un conflict, dar poate fi interpretată și ca o mutare în contextul războiului psihologic pe care Kremlinul îl poartă.

Ajutor militar din Marea Britanie

Nu doar Rusia își consolidează forțele militare în perspectiva unui eventual conflict. Ucraina beneficiază și ea de susținerea militară a aliaților, în acest caz, a Marii Britanii.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat că Londra trimite Ucrainei rachete antitanc, pentru apărare. De asemenea, un număr mic de militari britanici vor fi trimiși în Ucraina pentru a instrui trupele locale, scrie BBC.

Primul transport de arme a fost deja trimis luni, din Marea Britanie, a precizat oficialul, fără să spună în ce anume a constat acesta.

„Ucraina are dreptul de a-și apăra granițele și acest nou pachet de ajutor o va ajuta să facă asta”, a spus Wallace.

„Vreau să fiu clar: acest sprijin este pentru armament defensiv, cu rază scurtă de acțiune. Nu sunt arme strategice și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Sunt folosite pentru apărare”, a subliniat oficialul.

Germania mizează pe diplomație

Poziția Londrei contrastează cu cea a Berlinului, care a refuzat să furnizeze armament Ucrainei. Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a insistat că dintr-o „responsabilitate istorică”, Germania nu poate livra arme în zone de criză.

În timpul weekendului, ambasadorul ucrainean la Berlin. Andrij Melnik, a declarat că ucrainenii sunt foarte dezamăgiți de această poziție a Germaniei, scrie Politico.

Baerbock, care s-a aflat luni la Kiev, a ajuns marți la Moscova, unde va discuta cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Reprezentanta guvernului german a asigurat că Berlinul va face „totul pentru a garanta securitatea Ucrainei” și a Europei și că Rusia va plăti un „cost ridicat” dacă va invada Ucraina.

Poziția a fost reiterată și de cancelarul Olaf Scholz, care a cerut Rusiei „să facă pași fără echivoc” spre o detensionare a crizei.

Moscova a negat deocamdată orice intenţie de a invada Ucraina şi a denunțat în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia a cerut garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News