Potrivit documentului semnat de Mișuștin, guvernul rus a denunțat acordul din 2005 încheiat cu România prin care s-a pus bazele consulatului român.

„În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale a Federației Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunțarea acordului guvernelor rus și român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note”, se arată în ordinul publicat pe portalul oficial de informații juridice al guvernului de la Moscova.

Ministerul de Externe al Rusiei a fost instruit să informeze partea română privind închiderea consulatului. MAE de la București nu a oferit pentru moment o reacție privind decizia Moscovei.

Relații diplomatice dintre România și Rusia sunt tensionate după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Oficialii ruși au decis să introducă cote pentru numărul de membri ai personalului diplomatic şi consular al României în Rusia, ca represalii după decizia țării noastre de reducere a personalului ambasadei de la București.

Pe 8 iunie, MAE român anunța că autorităţile de la Bucureşti au decis reducerea personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în țara noastră „prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Rusia”.

Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Rusiei din România a fost redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%.

La 1 iulie, MAE a transmis că 40 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti, împreună cu membrii de familie, au părăsit România la bordul unei aeronave civile aparţinând unei companii aeriene ruseşti.

Odată cu închiderea Consulatului României din Rostov pe Don, România rămâne ca reprezentare diplomatică în Rusia cu Ambasada de la Moscova și cu Consulatul de la St. Petersburg.

 
 

Urmărește-ne pe Google News