Premierul kosovar Albin Kurti a denunțat vineri seara un „atac terorist” pe care l-a atribuit Serbiei. „Este un atac criminal şi terorist care vizează distrugerea infrastructurii noastre critice”, a declarat prim-ministrul kosovar „Atacul a fost comis de profesionişti. Credem că sunt grupări criminale conduse de Serbia”, a insistat el.

Premierul kosovar a anunțat arestarea unor suspecți

Mai mulți suspecți au fost arestați sâmbătă în Kosovo, unde măsurile de securitate în jurul „instalațiilor critice” au fost întărite. Împrejurimile canalului sunt protejate de vineri seara de Kfor, forța NATO în Kosovo.

Explozia a lăsat o gaură deschisă într-unul dintre pereții de beton ai canalului Ibar-Lepenac, care furnizează apă potabilă pentru sute de mii de locuitori din nordul Kosovo și o bună parte a capitalei, Priștina. Această apă este esențială și pentru răcirea a două termocentrale a căror oprire ar arunca întreaga țară în întuneric.

„Aproximativ un sfert” din alimentarea cu apă a fost asigurată sâmbătă dimineață, a anunțat premierul kosovar Albin Kurti în cursul unei vizite la locul exploziei, în apropierea oraşului Zubin Potok.

Albin Kurti anunțat mai multe arestări și a acuzat încă o dată Serbia. Poliția „a efectuat percheziții și arestări, a strâns mărturii și probe. Criminalii și teroriștii vor trebui să se confrunte cu justiția și legea. Considerăm că Serbia este responsabilă”, a declarat el.

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia persistă de la războiul dintre forţele sârbe şi kosovari de la sfârşitul deceniului 1990-2000.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, o decizie pe care Serbia refuză să o recunoască, încurajându-i pe etnicii sârbi să respingă loialitatea faţă de autoritățile de la Priștina.

Serbia neagă orice implicare și acuză Kosovo

Ministrul sârb de externe Marko Djurici a respins sâmbătă dimineață orice responsabilitate pentru explozie și a condamnat „cu cea mai mare fermitate” un „act inacceptabil de sabotaj”. Șeful diplomației sârbe a sugerat totodată o „potențială” implicare a „regimului” kosovar.

Serbia „neagă fără echivoc orice implicare” și denunță acuzații „nefondate, iresponsabile și „îngrijorătoare”, a declarat puțin mai târziu președintele Aleksandar Vucici într-un comunicat de presă transmis AFP. Aceste „acuzații nefondate urmăresc să păteze reputația Serbiei și să submineze eforturile vizând promovarea păcii și a stabilității în regiune”, a adăugat președintele sârb.

„Distrugerea” canalului a fost denunțată de asemenea cu „cea mai mare fermitate” de principalul partid al minorității sârbe din Kosovo, Lista sârbă, apropiată de conducerea de la Belgrad „Acest act este îndreptat în mod absolut împotriva intereselor poporului sârb și cerem KFOR și Eulex (misiunea europeană de poliției și justiție) să efectueze o anchetă în regim de urgență”, se arată într-un comunicat.

Cele două părți sunt îndemnate la calm. Șeful delegației Uniunii Europene în Kosovo, Aivo Orav, a denunțat pe X „atacul care privează de apă o mare parte din Kosovo”. „Am propus deja ajutorul UE pentru autoritățile kosovare. Incidentul trebuie să facă obiectul unei anchete și responsabilii trebuie aduși în fața justiției”, a subliniat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News