În fiecare zi învățăm lucruri noi despre coronavirus. Situația nu este mereu clară și orice studiu adițional ne ajută să înțelegem mai bine cu ce ne confruntăm. Deși Islanda e o țară micuță, de aproximativ 364.000 de locuitori, strategia de acolo ne poate oferi informații foarte utile despre situația globală.
În vreme ce majoritatea țărilor testează doar cazurile cu simptome severe sau cele de risc mare, Islanda a hotărât că vrea să testeze toată țara. Acest lucru e posibil nu doar datorită populației relativ mici, ci și datorită capacității mari de testare și a sistemului medical bine echipat și bine pus la punct.
Pe cap de locuitor, Islanda a realizat cele mai multe teste din lume.
Populația islandeză e într-o situație unică: avem capacitate de testare foarte mare, cu ajutor de la compania medicală deCode Genetics.
Thorolfur Guðnason, epidemiolog islandez, pentru BuzzFeed News
Datorită acestei situații, testările din Islanda oferă informații nu doar despre cum s-a transmis virusul în țară, ci și de cum se răspândește în general.
Conform rezultatelor din Islanda, jumătate din cazuri sunt asimptomatice.
La ora actuală, au fost testate aproximativ 11.000 de cazuri în Islanda – mult mai puțin în termeni absoluți, dar foarte mult pe cap de locuitor. Deși nu au fost publicate toate rezultatele, ce s-a publicat până acum, jumătate din cazuri sunt asimptomatice sau au simptome foarte ușoare (care pot fi confundate cu o răceală ușoară).
Această observație, că jumătate din cazuri ar fi asimptomatice e susținută și de date din Italia. În orășelul Vo din nordul Italiei (3.300 de locuitori), toată populația a fost testată. La testarea inițială, 3% din populație a fost confirmată cu COVID-19. S-a instaurat carantina, iar după două săptămâni testarea a fost repetată. Rezultatele au fost similare cu cele din Islanda.
În Vo, peste 50% dintre cei testați pozitiv au fost asimptomatici
E posibil ca numărul să varieze de la loc la loc și în funcție de mai mulți factori pe care nu îi cunoaștem încă, dar rezultatele ne arată clar că o mare parte dintre cei infectați (și care pot transmite infecția mai departe) nu arată simptome deloc sau aproape deloc.
COVID-19 se dovedește a fi un virus ascuns, și știm că o proporție semnificativă din transmisii se face prin oameni care nu au simptome. Procentajul exact depinde de contextul local, dar e clar testarea și monitorizarea infecțiilor sunt unelte vitale.
Jonathan Quick, epidemiolog de la Institutul de Sănătate Globală de la Duke University:
Alte studii susțin ipoteza că de multe ori, COVID-19 se transmite prin oameni care nici nu știu că sunt infectați.
Organizația Mondială de Sănătate (OMS) transmite același mesaj: testarea este crucială în lupta noastră cu COVID-19.
Nu poți lupta legat la ochi și nu putem opri pandemia asta dacă nu știm cine e infectat.
Avem un mesaj simplu pentru toate țările: testați, testați, testați. Testați fiecare caz suspect.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS
Un alt studiu publicat în jurnalul Science concluzionează că pentru fiecare caz cunoscut, există încă 5-10 care nu sunt cunoscute.
Desigur, capacitatea de testare este limitată. De aceea e important ca autoritățile să ia măsuri pentru a crește această capacitate, fie prin producție proprie fie prin import.
Există însă o lecție foarte importantă aici pentru fiecare dintre noi: ar fi bine să ne comportăm ca și cum avem deja COVID-19. Fiecare dintre noi poate să aibă sau chiar să fi avut această boală fără ca măcar să știm – și este foarte important să nu o transmitem mai departe.
Testele cu anticorpi ar putea arăta cine a avut boala în trecut.
Pe termen lung (pentru că, să nu ne amăgim, lupta cu COVID-19 va fi una îndelungată), va trebui să folosim teste pentru a afla cine a avut deja boala.
Pe termen scurt, e important ca fiecare dintre noi să se asigure că nu dăm virusul mai departe.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.