Dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universităţii din Costa Rica, medicamentul cu anticorpi de la cai urmează să fie testat pe 26 de pacienţi de la jumătatea lunii septembrie, a declarat pentru Reuters Roman Macaya, preşedintele Fondului de securitate socială care administrează centrele de sănătate publică.
Autorităţile din Costa Rica speră să poată începe să aplice tratamentul pe scară mai largă în spitale dacă rezultatele studiului de fază a 2-a vor fi încurajatoare. Există 471 de pacienţi internaţi cu coronavirus spitalizaţi în Costa Rica.
„Suntem mândri să ştim că acest produs va salva vieţi până când vaccinul va ajunge la populaţie”, a spus Alberto Alape, coordonator de proiect la ICP.„O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiţi să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor ţări, aşa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri.”
Eforturi similare sunt în desfăşurare şi în Argentina şi Brazilia, în timp ce oamenii de ştiinţă din Belgia folosesc lamele.
Cercetătorii din Costa Rica spun că metoda lor pentru tratamentul SARS-Cov-2 se bazează pe experienţa utilizării anticorpilor calului pentru a dezvolta medicamente anti-venin de şerpi. Au importat proteina virală din China şi Marea Britanie şi au injectat-o în şase din cei 110 cai pe care IPC îi foloseşte pentru testare.
Câteva săptămâni mai târziu, când animalele au dezvoltat suficienţi anticorpi, au extras sânge şi au folosit anticorpii din plasmă ca materie primă pentru serul injectabil.
Dacă funcţionează, cercetătorii spun că vor să împartă tratamentul ieftin cu alte naţiuni din America Centrală, care sunt în mare parte mai sărace decât Costa Rica.
„Pe lângă principiul solidarităţii şi faptul că acest lucru a fost făcut cu medicamente antivenin pentru muşcăturile de şarpe, ştim că într-o pandemie propria bunăstare este legată de bunăstarea vecinilor”, a spus Alape.