Google este unul dintre giganții IT care a decis, la scurt timp după luarea deciziei ca angajații să lucreze de acasă, să le dea oamenilor bani pentru echipamentele folosite. În luna mai, compania a anunțat că le va acorda salariaților câte o mie de dolari pentru a-și procura dispozitivele care le sunt necesare, notează CNBC.

Angajații Google primesc bani pentru echipamentele folosite la munca de acasă | Foto: EPA

Este vorba, în principal, de laptopuri sau calculatoare desktop, dar și de tastaturi, monitoare, imprimante, birouri și scaune ergonomice.

Și Twitter a dat tututor angajaților săi câte o mie de dolari, indiferent de locul unde lucrează, în același scop.

Suma oferită variază în funcție de mărimea sau puterea financiară a companiei.

Producătorul de calculatoare Dell oferă angajaților un ajutor de 400 de dolari pentru echipamente de birou. Compania le-a cerut acestora să lucreze de acasă cât de mult pot, între una și cinci zile pe săptămână, atât timp cât au aprobarea șefului direct, potrivit LiveMint, care citează Bloomberg.

Zile libere pentru ”reîncărcarea bateriilor”

Furnizorul de software și servicii VMware a acordat angajaților un plus de două săptămâni de concediu plătite, pe care și le pot lua oricând, pentru reîncărcarea bateriilor.

Acest lucru vine după ce s-a dovedit că munca de acasă, deși mai sigură, are și efecte secundare în privința psihicului uman. Linia dintre muncă și viața privată începe să dispară, iar oamenii încep să resimtă acest lucru, fiindu-le afectată starea mentală.

Primă de mutare + scădere de salariu

Dar dacă munca se poate face de acasă, întrebarea care se pune este unde poate fi acel acasă. Iar răspunsul este: oriunde.

Datele arată că există un adevărat “exod” al populației din San Francisco, unul dintre cele mai digitalizate orașe din lume, ca urmare a adoptării la scară laragă a telemuncii. San Francisco este un hub tehnologic, datorită apropierii de Silicon Valley și a marilor companii IT care operează în această zonă.

San Francisco este însă și unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, prețurile fiind cele mai mari din SUA în privința chiriilor, serviciilor și bunurilor.

Unele companii au ajuns să-și plătească angajații să se mute. Este cazul operatorului de plăți Stripe, care oferă 20.000 de dolari salariaților care pleacă din San Francisco, New York sau Seattle spre zone mai ieftine, potrivit Yahoo Finance.

Există însă și firme care dau ”la pachet” prima de mutare și o scădere de salariu. Altfel spus, cine se relochează din San Francisco într-un oraș mai mic și mai ieftin ia la plecare o sumă mai mare de bani, dar apoi, lunar, va primi mai puțin. Practic, e ca și cum ar lua un avans consistent din salariu.

VMware, e exemplu, a anunțat că salariații din Silicon Valley care se mută în orașe precum Los Angeles sau San Diego vor avea lefurile reduse cu 8%, în vreme ce o mutare în Denver va duce la o scădere de 18%.

Facebook, Twitter și ServiceNow iau, la rândul lor, în considerare măsuri similare. Facebook se așteaptă ca în viitorii 10 ani jumătate din forța sa de muncă să lucreze de acasă.

Angajații: ”aceeași muncă, aceiași bani!”

Salariații din SUA trebuie să transmită, până la finele lunii decembrie, care este opțiunea lor. Societățile au nevoie să știe locația angajatului, pentru că au nevoie de informații la stabilirea impozitelor și taxelor.

Companiile fac economii semnificative de costuri datorită faptului că nu mai au nevoie de aceleași spații de birouri, la care se adaugă economiile făcute din reducerile de salarii.

În schimb, angajații nu sunt prea fericiți cu scăderile. Un sondaj recent realizat pe rețeaua profesionistă Blind, unde utilizatorii rămân anonimi, a arătat că 49% dintre cei 5.900 de respondenți nu sunt de acord cu reducerile de salarii, dacă volumul de muncă rămâne același.

Alți 44% au spus că sunt dornici să facă acest compromis, iar restul au spus că sunt indiferenți.

Urmărește-ne pe Google News