Deborah Fuller este profesor de microbiologie la Școala de Medicină a Universității Washington. Specialista a răspuns la cinci întrebări despre ce înseamnă modificarea noilor vaccinuri, când vor putea fi disponibile și dacă au nevoie de aceleași tipuri de testări ca atunci când au fost create. Aceasta a amintit că o modificare pentru o nouă variantă a avut loc chiar înainte ca vaccinurile de azi să ajungă pe piață. În octombrie 2020 apăruse varianta B1.351 de coronavirus, rezistentă la vaccinurile la care lucrau atunci, dar cercetătorii au schimbat imediat ARN mesagerul în același mod în care o pot face și în cazul Omicron.
De ce ar putea să fie nevoie de o îmbunătățire a vaccinurilor pentru Omicron?
„Practic, întrebarea este dacă virusul a suferit schimbări atât de mari, încât anticorpii creați de vaccinurile anterioare nu mai pot recunoaște și ataca varianta mutant”, spune microbiologa pentru The Conversation.
Un vaccin pe bază de ARN mesager (ARN – acid ribonucleic) „învață” celulele să producă anticorpi eficienți în lupta cu noul coronavirus. Varianta Omicron are noi mutații la „spinii” de proteine (proteina Spike, n.r.) și ar putea ca anticorpii deja formați să nu o recunoască și să nu știe să o atace. Dacă e așa, oamenii nu vor mai fi la fel de protejați și atunci e necesară și o nouă variantă de vaccin, așa cum se întâmplă și cu cel antigripal an de an.
În ce mod va fi diferit noul vaccin?
La un vaccin nou sau actualizat ar trebui ca instrucțiunile ARN mesager să codifice proteina din noua variantă Omicron. În acest mod ar putea impulsiona crearea de anticorpi eficienți împotriva Omicron.
Oamenii deja vaccinați vor avea nevoie probabil doar de o nouă injecție booster pentru a fi protejați de Omicron și celelalte variante ce se vor putea forma. Pur și simplu este schimbată secvența de ARN mesager ca anticorpii produși ulterior să poată lupta cu noile variante.
Cum se face efectiv îmbunătățirea vaccinurilor?
Ca să creezi o variantă îmbunătățită de vaccin pe bază de ARN mesager ai nevoie de două ingrediente: secvența genetică a noilor „spini” ai proteinei din noua variantă și un model ADN care va fi folosit pentru a construi mesagerul ARN.
Cum cercetătorii au publicat deja codul genetic al spinilor proteinei Omicron, mai au nevoie doar să creeze acel tipar ADN, explică Deborah Fuller.
Cât va dura până un nou vaccin va fi gata?
„Ai nevoie doar de trei zile pentru a genera un model ADN pentru a crea vaccinul pe bază de ARN mesager. Din acel moment, e nevoie de o săptămână pentru a putea produce suficiente doze de vaccin necesare testării în laborator și alte șase săptămâni pentru testarea preclinică pe celule umane”, a mai spus microbiologa.
Este estimat că în 52 de zile, oamenii de știință ar putea avea o nouă variantă de vaccin gata să fie produsă și de aici să se treacă la testele clinice. Din acel moment, ar mai dura până la o sută de zile până la intrarea în producție a vaccinului pentru populația generală. Moderna și Pfizer și-au dat deja ca termen 100 de zile.
Un vaccin care a fost îmbunătățit are nevoie să treacă prin seria completă de testare clinică?
În acest moment nu se știe exact cât va dura aprobarea și autorizarea variantei îmbunătățite de vaccin, dar este știut că ingredientele vor fi practic aceleași. Singura diferență stă în mici modificări de cod genetic. Din punct de vedere al siguranței, un vaccin îmbunătățit e în esență identic cu vaccinurile deja testate. Datorită acestui lucru, testarea clinică ar putea să nu necesite o perioadă la fel de lungă de testare ca primele variante, mai scrie The Conversation. Adică probabil va implica testarea doar a câtorva sute de oameni, nu a zeci de mii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro