Cuprins:
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, controlat de partidul Rusia Unită al lui Putin, face pași rapizi pentru modificarea Codului Penal în sensul de a permite condamnarea la doi ani de închisoare a celor care insultă oficialii pe internet sau în mass-media. Responsabil de acest demers este șeful Comisiei din Duma de Stat pentru Securitate și Anticorupție, Vasili Piskariov, membru de rang înalt al Partidului Rusia Unită, informează The Moscow Times.
Înăsprirea pedepselor pentru insultarea oficialilor și a judecătorilor
În prezent, insultarea oficialilor ruși pe internet sau în mass-media este pedepsită cu o amendă de 40.000 de ruble (386 de euro), plus obligativitatea de a lucra până la 360 de ore în folosul comunității sau a executării unei condamnări de până la un an de muncă silnică.
Piskariov propune dublarea amenzii la 80.000 de ruble, cu obligativitatea de a lucra până la 460 de ore în folosul comunității sau a executării unei condamnări de până la doi ani de muncă silnică. Este prevăzută, de asemenea, posibilitatea de a interzice pentru condamnat ocuparea unei funcții publice, inclusiv pentru o perioadă de trei ani după executarea sentinței.
Kremlinul susține că nu vizează criticile constructive, ci insultele, „pentru că oficialii guvernamentali lucrează în beneficiul oamenilor”, dar delimitarea între critici și insulte este foarte vagă în Rusia lui Putin.
În afară de măsurile pentru protejarea oficialilor regimului, o inițiativă din Duma de Stat propune înăsprirea pedepselor pentru ofensarea și sfidarea judecătorilor, anchetatorilor, procurorilor și a celor care le pun în practică deciziile.
Inițiativa, elaborată de același Piskariov, prevede majorarea amenzilor la 500.000 de ruble (4.831 de euro) și introducerea pedepsei de un an de închisoare, chiar cinci în cazuri considerate grave.
Conform legislației actuale din Rusia, amenda pentru sfidarea oamenilor legii este de până la 80.000 de ruble. Este posibilă și arestarea, dar nu pe termen lung, notează The Moscow Times.
Așa-zisele valori tradiționale, ca pretext pentru ambițiile imperiale
În plus, tot potrivit The Moscow Times, Duma de Stat a început să analizeze un proiect de lege care interzice „ideologia fără copii”, un termen promovat intens de câțiva ani încoace de oamenii regimului Putin.
„Vorbim despre prevenirea difuzării de informații care popularizează lipsa copiilor”, scrie președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, pe canalul său de Telegram. „Propaganda fără copii” trebuie interzisă pe internet, în mass-media, în filme și în publicitate, insistă el, susținând chiar că există o campanie de intimidare pe rețelele sociale împotriva femeilor însărcinate și a famiilor cu mulți copii.
Autoritățile ruse prevăd deocamdată trei tipuri de amenzi: 400.000 de ruble (3.864 de euro) pentru persoane fizice, 800.000 de ruble pentru funcționarii de stat și până la 5 milioane de ruble (48.310 euro) pentru persoane juridice.
În iunie, viceministrul rus al justiției Vsevolod Vukolov s-a pronunțat pentru elaborarea unor proiecte de lege privind interzicerea „ideologiei fără copii” în Rusia. Potrivit acestuia, interzicerea acestei ideologii este necesară pentru protejarea „valorilor societății ruse”.
Săptămâna trecută, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a cerut la rândul ei o lege pentru interzicerea „mișcării fără copii”. Potrivit acesteia, refuzul de a avea copii este o consecință a „degenerării feminismului”, care s-a bazat inițial pe „idea bună” de egalitate între femei și bărbați, dar care s-a „radicalizat” în Occident.
Kremlinul are nevoie de resurse umane
Dincolo de discursurile despre așa-zise valori morale tradiționale – în care Rusia nu poate fi un exemplu, oricât ar insista Putin și oamenii lui – și învinovățirea Occidentului pentru tot ce merge rău în Rusia, Kremlinul recunoaște că are o mare problemă pentru a se erija în „mare putere”, și anume un declin demografic dramatic. „Trebuie să facem orice pentru a crește natalitatea. Și tot ceea ce interferează cu acest aspect, desigur, trebuie să dispară din viețile noastre”, a comentat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pe tema „ideologiei fără copii”.
Anterior, Vladimir Putin le-a cerut rusoaicelor să facă „opt sau chiar mai mulți copii”, în timp ce ministrul Sănătății din ținutul Primorie, doctorul Evgheni Șestopalov, le-a transmis acum câteva zile să se „ocupe de procreare în timpul pauzelor la serviciu, pentru că viața trece prea repede”.
Putin le preseasă pe rusoaice să nască mai mulți copii pe fondul scăderii natalității și al previziunilor sumbre demografice din cauza flagelurilor cu care se confruntă de decenii Rusia, cum ar fi consumul de alcool și droguri, sărăcia etc., dar și lipsa perspectivelor pentru viitor, accentuată de războiul din Ucraina. Conform previziunilor, Rusia va avea 130 de milioane de locuitori în 2046, față de 143 de milioane la 1 iulie 2024.
„Asalt asupra femeilor prin idei paranoice”
Criticii Kremlinului văd în aceste discuții afirmarea nevoilor statului, care se confruntă cu un declin demografic agravat de războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei, notează Europa Liberă.
„Ce vedem este un asalt asupra drepturilor femeilor”, spune sociologul rus Igor Eidman. În opinia lui, Putin încearcă să-și rezolve problema demografică „prin idei paranoice”. „De aceea va vota acum Duma o serie de legi care nu vor motiva femeile să aibă copii, ci le vor restrânge dreptul de a nu avea copii”, explică el, citat de Radio Europa Liberă.
Jurnalistul Aleksandr Nevzorov spune la rândul său că interzicerea „ideologiei fără copii” nu îl surprinde. Femeile, scrie el pe Telegram, ar putea ajunge după gratii dacă „nu îndeplinesc planul de producere a cărnii de tun” pentru război.
„Nu spuneți «nu, e absurd, nu vor ajunge la asta!». Se va ajunge. S-a ajuns deja la a judeca oameni pentru poezii și piese de teatru. S-a ajuns la a trimite oameni în pușcărie pentru că au spus «nu războiului!». S-a ajuns la oameni închiși pentru abțibilduri. Se va ajunge în curând la a primi închisoare pe termen lung pentru a nu dori să ai copii”, avertizează popularul cont de X anti-Kremlin Professor Preobrazhensky.
„Ar fi bizar ca o măicuță să promoveze familii numeroase. Nu cred că în paradigma creștină există vreo poruncă referitoare la asigurarea diversității genetice a umanității sau la îmbunătățirea situației demografice”, explică, pe Facebook, călugărița ortodoxă Elizaveta Senciukov, citată de Europa Liberă.