„Încercăm o întoarcere la normalitate”, a spus ministrul sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței, explicând de ce autoritățile au luat măsurile de relaxare.
Măsurile vor intra în vigoare imediat după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
UPDATE 8 decembrie, ora 12.55: Alexandru Rafila a declarat că știe că „există îngrijorare” după adoptarea măsurilor care „par de relaxare” și a vorbit despre un parteneriat: „aceste măsuri trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor și operatorilor economici cu autoritățile”.
„Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat și această încredere. Această deschidere din partea Guvernului României se datorează interesului ca în România viața să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează”, a adăugat Rafila.
„Trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative, care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu o respectare riguroasă a acestor reguli”, a precizat ministrul Sănătății.
Prezent și el la briefingul de presă de după ședința de Guvern, șeful DSU Raed Arafat nu a exclus posibilitatea creșterii infectărilor după relaxările de Crăciun și de Revelion.
„Nimeni nu poate să excludă asta, este posibil să vedem așa ceva. Cum a zis domnul ministru Rafila, cu cât se respectă mai mult regulile de prevenție, cu atât ne asigurăm că nu vom avea o creștere semnificativă”, a spus secretarul de stat în MAI.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat marți seară, 7 decembrie, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie, însă cu o serie de relaxări. Printre ele se află și eliminarea unor interdicții, precum cele de circulație pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate și renunțarea la mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.
Iată care sunt principalele relaxări anunțate de șeful DSU, Raed Arafat, într-o declarație de presă:
- Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
- Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5.00 și 22.00;
- Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
- Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%.
- Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
Potrivit lui Raed Arafat, sunt permise evenimentele din noaptea de Revelion, neexistând un număr maxim de persoane care pot participa la acestea. Oamenii trebuie însă să respecte regulile de protecție.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, marți seară, hotărârea 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând din 9 decembrie.
Măsurile propuse prin hotărârea CNSU prin care se prelungeşte starea de alertă trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări.
Guvernul Ciucă pregătește mai multe măsuri de relaxare, valabile pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Marți seară va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în care se vor discuta variantele.
Printre măsurile care vor fi luate în calcul se numără renunțarea la carantina de noapte, ceea ce înseamnă că în noaptea de Revelion ar putea fi permise petrecerile.
Totodată, programul magazinelor ar putea fi prelungit de la ora 21.00, cum este în prezent, până la ora 22.00. În ceea ce privește programul restaurantelor, acesta ar putea fi deschise până la ora 2.00, potrivit surselor Libertatea din cadrul CNSU.
O altă măsură luată în calcul este aceea ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, ci doar în cele închise. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în fața jurnaliștilor prezenți în Parlament că măsurile vor fi comunicate după ce vor fi adoptate.
Întrebat de jurnaliști dacă se ridică restricțiile de circulație din timpul nopții, el a spus: „Vom face în așa fel încât să evităm aglomerația în magazine, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”.
Măsuri de relaxare în țară, restricții la intrare
O ședință a CNSU a avut loc și luni seară, 6 decembrie, iar în urma ei au fost decise noi restricții pentru cei care intră în România. Astfel, cei care vin din țări UE și sunt vaccinați sau trecuți prin boală vor prezenta, ca și până acum, certificatul verde. Cei care nu au certificatul verde și revin din țări aflate în zona verde sau galbenă intră în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.
Persoanele nevaccinate care vin din țările aflate în zona roșie intră în carantină 10 zile, chiar dacă prezintă un test PCR negativ. Iar cei nevaccinați sau care nu au trecut prin boală și care nu prezintă nici test PCR negativ stau 14 zile în carantină.
Testul PCR este obligatoriu însă pentru cei care vin din alte țări decât cele din UE. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu intră în carantină decât dacă prezintă acest test. În schimb, în cazul persoanelor nevaccinate, carantina este de 10 zile dacă prezintă testul. Totodată, orice persoană care vine dintr-o țară din afara UE și nu prezintă test stă în carantină 14 zile, indiferent dacă este vaccinată sau trecută prin boală.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro