Documentul trimis luni seara tuturor șefilor de filialele PNL este structurat pe ministere și propune soluții pentru fiecare domeniu. Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte liberal, a avut misiunea de a coordona noul program de guvernare, iar printre cei implicați au fost: Mircea Abrudean, Sebastian Burduja, Andrei Baciu, Lucian Heiuș și Adrian Ciocănea, susțin surse din partid.
Conducerea PNL promite contribuții sociale 0% pentru al doilea loc de muncă, 0% contribuții sociale de sănătate pentru PFA-urile care obțin venituri și din salarii și contracte de muncă part-time impozitate la numărul de ore lucrate.
CAS, reduse progresiv
„Reducem progresiv contribuțiile de asigurări sociale de stat, pentru creșterea salariilor nete; este o măsură care ar duce la creșterea salariilor și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România (…) Reducerea cotei de CAS va fi susținută parțial prin creșterea numărului locurilor de muncă și prin reforma pensiilor speciale acordate în prezent”, se mai arată în proiectul liberal de guvernare.
În privința pensiilor speciale, deși nu au reușit să adopte reforma cerută de UE, liderii PNL spun că acestea ar trebui să aibă la bază principiul contributivității.
Pensiile bazate pe contributivitate de până în 3.000 de lei ar urma să nu fie impozitate, iar pentru cei pensionați la limită de vârstă vor apărea stimulente, dacă doresc să rămână în activitate.
Prevederea privind neimpozitarea pensiilor de până la 3.000 de lei dă de înțeles că PNL vizează taxarea pensiilor care depășesc acest nivel. Guvernul a încercat în mai multe rânduri să impoziteze pensiile speciale, dar s-a opus Curtea Constituțională. În 2021, Executivul a introdus contribuții de sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Măsura a picat la CCR, în decembrie 2022.
Eliminarea scutirilor fiscale pentru IT și construcții
PNL subliniază că, potrivit analizelor, pentru sectoarele IT și construcții, scutirile fiscale introduse și-au atins obiectivele și potențialul.
„În vederea consolidării sectorului agricol autohton și a dezvoltării industriei alimentare, normalizarea regimului fiscal va interveni începând cu anul 2026, conform angajamentelor din PNRR”, se arată în documentul PNL, consultat de Libertatea.
Pentru a mări veniturile la buget, liberalii vor reforma taxării proprietății, lărgirea bazei de impozitare, reducerea stimulentelor fiscale.
Menținerea ajutoarelor sociale pentru plata facturilor la energie, două tranșe de 700 de lei în sezonul rece, și șase tranșe de 50 de euro pentru vouchere de alimente, sunt alte măsuri care se regăsesc în programul propus de PNL.
Autostrăzi noi
În document se menționează că la nivelul anului 2030 urmează să fie incluse în rețeaua de autostrăzi mai multe sectoare:
- Autostrada Alexadria – Craiova
- Autostrada Craiova – Calafat
- Autostrada București – Giurgiu
- Autostrada Suceava – Bistrița-Năsăud – Dej – Satu Mare.
PSD vede o inflație de 8% și salarii de 1.000 de euro net în 2025
Obiectivele economice cu PSD la guvernare vizează o inflație de 8% până la sfârșitul lunii septembrie 2023 și noi măsuri pentru sprijinirea populației.
„La sfârșitul lui 2024 o să avem un PIB de 360 de miliarde de euro, cu 50% mai mult față de nivelul din 2021. La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 de euro lunar. Peste 1,5 milioane contracte individuale vor fi remunerate cu peste 1.000 de euro net la 1 ianuarie 2025”, se arată în documentul prezentat de conducerea PSD în ședința avută, luni, la Parlament, cu liderii de organizații.
Social-democrații promit că vor reduce guvernarea pe datorie, care va ajunge la 46% din PIB în 2024, potrivit conducerii PSD. Datoria publică a României a ajuns la 707 miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul din ultimul an, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, citate de Ziarul Financiar.
Cele două programe de guvernare urmează să fie negociate în coaliție pentru a se prezenta un document comun Parlamentului în vederea instalării guvernului condus de PSD după rotativă.
Foto: Dumitru Angelescu
Elenuca • 16.05.2023, 15:54
Imi permit sa adaug o sursa de crestere a bugetului simultan cu marirea salariilor nete . Reintroduceti si pt angajatori o contributie de cateva procente la CAS . In 2018 in mandatul Dancila s au mutat contributiile CAS si CASS integral pe angajat ,pt angajator a ramas numai ceva pt somaj de 2% din fondul de salarii . Acea comnpensare (oricum sub procentul majorarii contributiilor ) a fost numai pt bugetari ,ceea ce a dus la aceasta criza extrem a salariilor foarte mici ale incepatorilor in privat . Intre timp capitalul s a intarit mult ,au acumulat active ,influenta politica ,piata ,e cazul sa poata sustine si ei ceva din CAS pe angajat ,un procent initial mic : dar sa nu uitam ca e o criza grea ! Sa faca acest pas coalitia exact cu proclama : cu seriozitate si raspundere ,si in felul acesta cresc venitul net al angajatilor fara efecte inflationiste si simultan reducand deficitul bugetului general. Toate tarile europene au aceasta partajare a CAS pe angajat ,pina si in SUA exista ,dar nu peste tot .
nasty1 • 16.05.2023, 14:46
Conducerea PNL i-a dat lui Ciuca un mandat "flexibil" la negocierile cu PSD: sa execute toate ordinele Ciumei Rosii si ale lui Ciolacu, ca sa nu fie afectata "stabilitatea" in guvernul de mafioti PSD-PNL-UDMR. :)))