„În prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită”, a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.
El a susținut că se va îndrepta împotriva celor care „au profitat” de discuția din ultima vreme legată de plafoanele pentru cash. „Voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, a afirmat premierul.
La rândul său, Nicolae Ciucă a spus: „Vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova, de comun acord, măsuri în acest sens”.
„Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției, o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar. În urma dialogului nostru, am convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință”, a transmis liderul PNL.
Decizia de la nivelul Coaliției PSD-PNL a venit după numeroase discuții în spațiul public, care au durat câteva săptămâni, referitoare la reducerea plafonului pentru plățile cash.
Ciolacu spunea că plafonarea cash-ului combate evaziunea
Marcel Ciolacu afirmase pe 15 octombrie că prin limitarea plăţilor cu cash se va stopa evaziunea fiscală: „Cine are ceva cu cash-ul? Nu aveţi cash la dumneavoastră? Toată lumea, poţi să cheltui până la 5.000 de lei. Eu pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa”.
Președintele Klaus Iohannis a intervenit pe 1 noiembrie și a spus că măsurile fiscale nu au fost bine primite de mediul de afaceri, iar Guvernul trebuie să facă reglaje.
Zilele trecute, Nicolae Ciucă a afirmat într-o ședință la Sinaia că „eu nu susțin măsura cash, să fie clar”, iar Ciolacu a anunțat și el o ședință decisivă cu reprezentanții băncilor. În urma discuțiilor, care au avut loc luni, 6 noiembrie, la Palatul Victoria, premierul a spus că nu vor crește comisioanele bancare nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.
Românii urmau să plătească până la 5.000 de lei cash zilnic în magazine
Din această lună intra în vigoare plafonarea tranzacțiilor cu bani cash. Concret, în ceea ce priveşte încasările şi plăţile făcute între o persoană fizică şi una juridică, plafonul zilnic urma să fie de de 5.000 de lei, potrivit noii legi.
De asemenea, încasările şi plăţile cash între două persoane fizice urmau să se facă în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
În plus, urmau să se reducă și plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice urmau să fie făcute în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei/persoană, potrivit Agerpres.
Analiștii au avertizat însă că băncile vor transfera aceste costuri către clienți.
„Ne așteptăm la o creștere a comisioanelor. Sunt rezultatul lipsei de opțiuni cu care se confruntă cetățenii și firmele, ceea ce înseamnă că băncile, pe de o parte, nu mai sunt nevoite să caute să vină cu oferte atractive, în așa fel încât să atragă businessul oamenilor care au nevoie să lucreze cu cash, și, de partea cealaltă, avem și niște cerințe suplimentare care sunt puse asupra băncilor de a controla modul în care oamenii își folosesc banii”, a spus Christian Năsulea, profesor de economie, la TVR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro