ZTE depinde de furnizorii americani pentru cel puțin o treime din componentele folosite, astfel că interdicția exporturilor este practic o ”amenințare cu moartea” pentru grupul chinez.
Acesta produce atât echipamente de telecomunicații, cât și smartphone-uri cu Android.
Pedeapsă groaznică
Reamintim, autoritățile americane au amendat anul trecut ZTE cu aproape 900 de milioane de dolari și recent au interzis companiilor din SUA să mai facă afaceri cu ZTE timp de 7 ani.
Pe lângă faptul că ZTE nu va putea exporta echipamente în SUA, vor fi afectate inclusiv vânzările sale de smartphone-uri. ZTE a produs anul trecut peste 46 de milioane de telefoane inteligente, iar SUA este principala sa piață, înaintea Chinei.
Mai mult, e posibil ca ZTE să nu mai aibă voie să producă smartphone-uri Android, deoarece Google nu va mai putea licenția Google Play către companie.
Bătălia pe echipamentele de comunicații
Ei bine, problemele ZTE ar putea fi însă de bun augur pentru Nokia. Este vorba de vânzarea de echipamente telecom. Nokia are ca principali rivali în acest domeniu grupul suedez Ericsson, dar și companiile chineze Huawei și ZTE.
Huawei este la rândul său investigată de către autoritățile americane și tot pentru încălcarea embargoului iranian.
Oportunități pe termen lung
Rajeev Suri, directorul executiv al Nokia, a spus că este prea devreme pentru a desluși impactul. Dar spune că pe termen lung ar fi oportunități. ”Pe termen lung ar putea exista oportunități în special în zona mobilă…și în optică”, a spus el.
Suri s-a referit la ambele domenii în care Nokia activează, respectiv rețelele de telefonie mobilă și linii de fibră optică.
Nokia a ieșit din domeniul smartphone-urilor odată cu vânzarea diviziei respective către Microsoft.
De anul trecut, compania finlandeză HMD Global a adus pe piață smartphone-uri Nokia cu Android. HMD este fondată de foști directori ai Nokia, dar sunt companii separate.
După vânzarea diviziei de telefonie, Nokia s-a reorientat spre producerea de echipamente de telecomunicații și a achiziționat producătorul franco-american Alcatel-Lucent.
Odată cu această achiziție, Nokia a ”moștenit” și fabrica Alcatel din Timișoara, astfel că grupul finlandez activează în România, chiar și după ce a închis fabrica de la Jucu, de lângă Cluj.
Statul finlandez a preluat recent un pachet de acțiuni la Nokia.
Un alt câștigător ar putea fi grupul Samsung, după ce producătorul american de semiconductori Qualcomm nu va mai avea voie să livreze modemuri către ZTE.