Azvarlita de destin peste dealurile domoale ale Clujului, comuna Jucu incearca sa-si refaca viata la adapostul unui brand atat de puternic, incat faptele, oamenii si locurile pierd mereu lupta cu cifrele. Pentru ardeleanul nascut si crescut in Jucu, Nokia este, inainte de toate, corpul strain aparut peste noapte in batatura, printre gaini, vaci si amintiri. In aparenta, totul e bine, in realitate e bine doar pentru altii.

Locuitorii comunei Jucu, judetul Cluj, Romania, au tot atatea avantaje de pe urma debarcarii Nokia in Ardeal ca si Sighisoara pe vremuri, cand Dracula Park ne facea tuturor smechereste cu ochiul de pe fundul sacului. Intr-un univers in care cel mai regretat roman este Nicolae Ceausescu, dragostea cu sila se practica la standarde occidentale. La portile logodnei, Nokia a promis comunei strazi, scoli si un trai mai bun, dar dupa consumarea oficiala a relatiei, Jucu a ramas cu buza umflata, pe marginea unui drum ce nu depaseste perimetrul si interesul fabricii. De fapt, cum faci dreapta, sa intri in mijlocul lumii, asfaltul finlandezilor renunta la lupta, lasandu-te prizonier in noroaiele seculare ale Jucului. De aici mai departe, incepe viata adevarata. Gaini pe ulita, caini in lanturi largi, femei la porti, barbati in carciumi. In fata unei beri la doi litri, impartita frateste, la patru, ultimii sunt cei mai multi si cei mai vorbareti. ‘Pentru comuna noastra, doar Ceausescu a facut ceva. Altcineva nimeni. El ne-a dat pamant, case si de lucru, el ne-a dat educatie. Eu cand m-oi duce Sus, cu el ma duc in suflet, va spun!, se-aduna nea Vasile, un barbat la 65 de ani, invatat cu munca si impacat cu soarta. Nokia? ‘Au venit, s-au strans acolo, ca-n cetate, pe camp si lucreaza. De ce sa ne ajute? Am mancat aceeasi paine? O sa vedeti ca o sa plece si ei, cand si-or face suma. Salutam si dam sa iesim, cand o auzim pe Valeria, femeia pierduta in spatele tejghelei: ‘Daca era asa bine cu Nokia, de ce n-au ramas in tara lor si umbla din hotar in hotar?.

Primaria, bine infipta in peisajul albastru, ar putea fi in acelasi timp dispensar, cantina sau frizerie. E cald inauntru, miroase a lemn usor si lavanda grea. Primarul Dorel Pojar e un personaj prin asociere, caci fratele sau, Cristi Pojar, a fost un fotbalist de nadejde al Clujului si al loturilor nationale. Intinde har-ta si incepe tirada.

‘Preturile au luat-o razna. Azi sunt 40 de euro/metru patrat, maine se ajunge la 65, fara nici o logica, si dupa aia scad la loc. Lumea spera sa dea lovitura. Unii tin de pret, dar uita ca Nokia are terenul de la stat, nu cumpara de la privati.  Incercam ceva, mai mult la intamplare. ‘Daca au plecat de la Bochum, de ce n-ar pleca si de la Jucu?. ‘A, de plecat, eu zic ca pleaca sigur in 3-4 ani, desi au unele scutiri de taxe pe vreo 30 de ani. Pai de ce credeti ca au renuntat la Germania? Crescusera preturile, forta de munca devenise mult mai scumpa, nu mai renta. Eu stiu unde se duc? Poate Bulgaria, poate Ucraina… Oricum, eu sunt multumit ca, daca pleaca, macar raman cu infrastructura. Intra secretara, cu doua carti de munca la semnat. ‘Doi muncitori de la noi, de la primarie, se duc sa lucreze la Nokia, la intretinere, mai cara un sac, mai dau cu matura. Se uita in niste acte si, oarecum surprins, inchide conturile si dupa-amiaza: ‘Din cei 4.280 de locuitori ai comunei, doar 20 sunt angajati la Nokia.   

Peste patru ani, la despartirea anuntata deja de infidelitatea economica a timpurilor noastre, vor fi probabil ceva regrete, exprimate in euro pe metru patrat, dar cu siguranta nu vor fi lacrimi. Conectat la greierii campului si mai putin la tehnologia 3G, taranul din Jucu isi pastreaza emotiile pentru vatra, pamantul si vacile sale.

Terenurile, intre 20 si 100 euro

Zonele cele mai scumpe sunt cele din apropierea unui complex de vile, ce se dezvolta pe drumul national catre Cluj. Aici, metrul patrat este evaluat la 100 de euro, in timp ce in imediata apropiere a fabricii Nokia se pot gasi terenuri la tarife intre 45 si 60 de euro pe metru patrat. Cele mai ieftine se gasesc pe drumul spre Gherla, cca 20 de euro/metru patrat. Chiar in apropierea fabricii Nokia se gaseste si fosta herghelie regala, al carei teren a fost concesionat pe 49 de ani unui investitor norvegian, care creste cai de rasa.

Gigi Becali putea fi stapanul locurilor

Edilul comunei Jucu, Dorel Pojar, a fost pana de curand membru al PNG, partidul lui Gigi Becali. In vara lui 2007, cand fostul primar, Petre Coste, a intrat pe mana justitiei pentru luare de mita, Pojar – care intre timp a trecut la PD-L – a fost instalat in functia de primar interimar. ‘In 2004, ca membru PNG, am pierdut primaria pentru doar 37 de voturi si am fost ales viceprimar. Organizatia noastra mergea foarte bine, am fost chiar prima comuna din tara afiliata la Partidul Noua Generatie. Eram atat de tari, incat aveam stranse deja 300 de adeziuni! Din pacate, la Congresul partidului, seful filialei judetene s-a trezit schimbat, desi eu zic ca facuse treaba buna. Am incercat sa iau cuvantul, dar n-am fost lasat, asa ca am decis sa trec in alta tabara, spune Pojar. Asadar, Gigi Becali a pierdut practic o pozitie publica echivalenta astazi cu o mina de aur pe piata tranzactiilor imobiliare. Cu o avere cladita de pe urma afacerilor cu terenuri, Gigi ar fi avut prioritate in comuna Jucu chiar in judetul rivalului sau de la CFR Cluj, Arpad Pazkany. ‘Cred ca regreta acum. El a ajutat comuna Jucu cu 100 de milioane de lei in 2005, bani folositi pentru restaurarea a doua biserici, a punctat primarul.

Primarii din Jucu, blestemati

Scaunul ocupat astazi de Dorin Pojar nu a purtat deloc noroc celor care au stat pe el. In 1995, primarul de atunci, Vladimir Marginean, a fost destituit din cauza unor probleme penale, iar Gavril Gherman, cel care a condus comuna in intervalul 2000-2004, a facut un preinfarct in urma caruia a ramas semiparalizat. Anul trecut, primarului Petre Coste i-a fost organizat un flagrant in momentul  in care a primit o mita de 10.000 de euro pentru eliberarea unor titluri de proprietate asupra unor terenuri din apropierea fabricii Nokia. Coste ramane in arest pana la finalizarea procesului. Actualul primar e ferit de necazuri si spune ca nimeni nu-i poate reprosa nimic. Mai mult, sustine ca e disponibil pentru toate problemele localitatii, tinandu-si deschise non-stop cele 5 telefoane mobile, toate produse de Nokia!

Investitii de 200 de milioane euro 

‘Transferul fabricii Nokia din Bochum (Germania) la Jucu
s-a lasat cu scandal, dupa ce salariatii nemti concediati au recurs la demonstratii impotriva producatorului finlandez. S-au semnat petitii, s-au format lanturi umane, s-au compus cantece impotriva Nokia, care circula pe net, dar decizia nordicilor a fost irevocabila, afacerea mutandu-se la Jucu. Intinsa pe o suprafata de 90 de hectare in cadrul Complexului Tetarom III, fabrica va produce anual milioane de telefoane mobile, totalul investitiei ajungand, in timp, la 200 de milioane de euro. Fabrica s-a deschis pe 11 februarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News