Muncitorii din Coreea de Nord obțin în jur de un miliar de lire sterline anual, bani care sunt folosiți, potrivit fostului ambasador nord-coreean la Londra, Thae Yong Ho, pentru a finanța programul nuclear al lui Kim.
„Dacă acești bani ar fi folosiți pentru dezvoltarea unei economii pașnice, economia ar fi într-un loc mult mai bun. Deci, unde se duc toți acești bani? Este finanțat luxul privat al lui Kim și al familiei sale, programul nuclear și armata. Asta se întâmplă”, a spus, Thae.
Potrivit anchetei relizată de jurnaliștii britanici în China, Rusia și Polonia, nord-coreeni care lucrează peste hotare sunt tratați ca niște sclavi, iar banii obținuți de ei ajung toți la coordonatorul echipei. Muncitorilor le este teamă să vorbească deschis cu străinii, însă unul dintre ei a acceptat să vorbească sub anonimat.
„Suntem tratați ca și câinii aici și suntem obligați să mâncăm resturi”, a povestit acesta. El spune că banii pe care îi câștigă sunt numiți ”taxa de partid”, alții o numesc ”taxa de revoluție”. ”Cei care nu o plătesc nu pot sta aici. În urmă cu zece ani era de 260 de dolari pe lună, dar acum e de două ori mai mult”, a continuat acesta.
În Polonia lucrează în jur de 800 de nord-coreeni. Cei mai mulți sunt sudori sau muncitori în fabrici. Un paznic la o fabrică unde lucrează nord-coreeni spune că aceștia sunt la fel ca polonezii în timpul comunismului și că le este interzis să vorbească cu oricine din afara echipei lor.
Șeful echipei de muncitori a spus că aceștia sunt detașați în Polonia doar pentru muncă și că au voie să își ia doar concedii fără plată. Acesta explică de asemenea că atunci când se apropie termenul unei lucrări muncitorii stau și peste program pentru a termina munca ”Nu ca polonezii care atunci când se termină cele opt ore își strâng lucrurile și pleacă acasă. Noi muncim cât este nevoie”, a explicat acesta.
Guvernul polonez spune că au fost făcute mai multe verificări și nu există nicio dovadă că banii câștigați de muncitori sunt trimiși înapoi în Coreea de Nord. De asemenea oficial, nord-coreeni muncesc potrivit standardelor UE.
În decembrie ONU a impus noi sancțiuni economice Coreei de Nord, printre acestea și interzicerea locuitorilor de acolo să lucreze peste hotare. Dar țările care au muncitori nord-coreeni au la dispoziție doi ani să se conformeze.
Citește și: EXCLUSIV/Unul dintre artiștii cândva invidiați pentru bunăstarea sa, Adrian Sărmășan, își vinde hainele în piața de vechituri