Autoritățile din Coreea de Nord trimit la muncă silnică cetățenii care încalcă măsurile sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și se adună în grupuri mai mari de 3 persoane, relatează Business Insider, citat de HotNews.ro.
Acest ordin a venit de la agenția centrală responsabilă de controlul bolilor, care este însărcinată cu prevenirea unor focare de COVID, a precizat sursa Radio Free Asia, care a dorit să rămână anonimă, pentru propria siguranță.
La mijlocul lunii iulie, un bărbat a fost amendat pentru că a organizat nunta fiului său în locuința familiei, fără a primi însă și o pedeapsă de muncă forțată, a mai relatat sursa RFA.
Nu este clar deocamdată de ce unii nord-coreeni primesc doar o amendă pentru încălcarea măsurilor de carantină, în vreme ce alții sunt trimiși la muncă silnică.
Conform autorităților, sunt permise în continuare organizarea nunților, cu respectarea unor măsuri sanitare, însă, în realitate, poliția „sparge” toate adunările mai mari de 3 persoane, potrivit sursei RFA.
Nunțile au fost scutite inițial de regula privind numărul maxim de participanți la adunări, însă situația s-a schimbat după ce „numărul pacienților suspecți de COVID cu febră ridicată a continuat să crească aici din iunie”, a mai spus sursa Radio Free Asia.
Oficial, nici un caz de COVID în Coreea de Nord
Coreea de Nord nu a raportat oficial nici un caz de COVID, aceste măsuri dispuse de autorități par menite să țină sub control răspândirea coronavirusului.
Liderul Kim Jong-un i-a criticat dur pe oficialii nord-coreeni pentru „iresponsabilitatea și incompetența cronică” în gestionarea pandemiei, sugerând că SARS-CoV-2 se răspândește în țară.
Asta în pofida faptului că autoritățile au închis complet granițele încă din luna ianuarie a anului trecut, declanșând o gravă criză alimentară și umanitară.
În luna februarie, 12 persoane care au murit din cauza unor simptome similare COVID au fost incinerate în Coreea de Nord, conform RFA.
În acest moment nu se știe ce procent din populația Coreei de Nord a fost imunizată împotriva coronavirusului sau dacă a fost demarată măcar campania de vaccinare.
FOTO: EPA