Dacă până acum autorităţile ruse au refuzat să confirme că mii de hectare de zone poluate radioactiv au fost afectate, ieri, un oficial a mărturisit că, încă din luna iulie, flăcările au ars în voie pe 3.900 de hectare contaminate de precipitaţiile radioactive nucleare de la Cernobîl.

Directorul adjunct al serviciului de protecţie a pădurilor, Alexei Bobrinski, a declarat că “nu există însă nici un motiv de panică” şi că “nu crede că situaţia va cunoaşte o dezvoltare catastrofală”.

Pe de altă parte, expertul Aleksei Iablokov, însărcinat cu probleme de ecologie în cadrul Consiliului de Securitate rus, a subliniat că particulele radioactive, care ar rezulta în urma arderii zonei contaminate, ar putea să se propage pe distanţe de sute de kilometri. “Dacă regiunea Briansk ia foc, particulele pot ajunge până în zona Novgorod (nordvest), la Moscova, sau, în anumite condiţii, în Europa de Est”, a declarat Iablokov.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl?

La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl, Ucraina, a explodat la 1.23 noaptea. Locuitorii oraşului au fost evacuaţi, pentru că nivelul de radiaţii în aria respectivă devenise extrem de periculos. “Otrava” din aer şi sol ce a fost împrăştiată atunci a afectat mai ales Ucraina, Rusia, Belarus, dar şi România

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News