De la câţiva zeci de cenţi până la 1.000 de euro pe gram variază preţul unei roci extraterestre. Meteoriţii planetari sunt cei mai scumpi pentru că ajung la 5.000 de euro (un gram de aur pur este cotat la maximum 60 de euro).  Un astfel de exemplu a fost înregistrat în 2006, când un fermier din Missouri, Statele Unite, a găsit un bolovan extraterestru de 17 kg care a fost evaluat  la 3,4 milioane de dolari. Asta datorită faptului că este un tip rar de meteorit.

”Cei de la noi din ţară valoarează cam 20 de euro gramul, poate cel de la Şopot (n.r. județul Dolj, care a căzut în 1927 și cântărea 958 grame) să ajungă şi la 100 de euro”, apreciază cercetătorul Răzvan Andrei, profesor universitar doctor în domeniu.

Nouă căderi de meteoriți au fost recunoscute în țara noastră. Ultimul bolovan extraterestru a căzut în Buzău, în anul 2008, lângă Pleșcoi. Primul meteorit recunoscut ca fiind căzut în România este cel din anul 1852 de la Mezo Mădăraş (acum Mădăraşul de Câmp), judeţul Mureş. A căzut pe 4 septembrie, având o greutate totală recuperată de 22,7 kilograme.

Comerțul cu meteoriții din România, la risc

Norocosul care se trezește cu un meteorit în curte sau cel care îl descoperă nu prea poate să-l vândă colecționarilor, cei care plătesc mii de euro, ci ar trebui să-l predea cercetătorilor. Însă, ca de obicei, legislația autohtonă este permisivă, explică Răzvan Andrei.

Pe vremea lui Ceauşescu erau socotiţi ca patrimoniu. Acum sunt numiţi minerale rare. Un meteorit este ceva rar în sine, dar mineralele din componenţă nu sunt rare, fierul nu e rar”, e sincer cercetătorul.

Aşa că, teoretic, pe riscul fiecăruia, bolovanii stelari găsiţi în ţară pot ajunge în colecţiile din străinătate. Cercetătorul este sunat des de naivi care cred că au dat de un meteorit și se vor îmbogăți. Până acum, de-a lungul anilor, doar un caz s-a confirmat, cel din Buzău.

Citește și: DESCOPERIRE EPOCALĂ într-o peşteră din Caraş-Severin. Urmele unui ASTEROID GIGANTIC. POATE FI cel mai mare căzut vreodată pe Pământ 

Vezi şi Perseidele 2022 – cu ce este diferită ploaia de meteori anul acesta!

 
 

Urmărește-ne pe Google News