Romania si-a incheiat conturile cu norul toxic care a otravit aerul in Ucraina, dupa ce luni, la Lvov, un tren care transporta fosfor galben a deraiat. Specialistii spun ca valul de caldura din nordul Africii a facut ca vantul sa bata spre Ucraina si sa tina norul ucigas departe.
Dezastrul chimic care a avut loc la doar 250 de kilometri de frontierele Romaniei nu mai reprezinta pericol pentru tara noastra, norul toxic indreptandu-se, potrivit autoritatilor romane, spre granita ucraineana-polona-slovaca. ‘In Romania nu este poluare’, ne-a declarat ministrul roman al mediului, Atilla Korodi. Mai mult, spune oficialul, ‘fosforul care contine particule de fier se va depune pe sol, ceea ce inseamna ca daca norul ar ajunge totusi aici, concentratia substantei toxice in aer va fi scazuta’.
Vremea a tinut cu noi. ‘Valul de caldura provenit din nordul Africii, care se afla zilele acestea deasupra tarii noastre, a facut ca directia vantului sa fie spre Ucraina, si asta ne-a ajutat. Am avut noroc si ca nu a plouat, pentru ca exista pericolul declansarii unor acizi fosforici care puteau avea efecte foarte grave’, ne-a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Explicatia specialistilor in privinta circulatiei maselor de aer este sustinuta si de faptul ca Romania se afla intr-o cupola de aer cald, in interiorul careia miscarile aerului sunt destul de slabe, dovada reprezentand-o vantul care, a doua zi dupa accidentul din Ucraina, a batut cu 5-10 km/ora.
Daca, totusi, norul va lua directia Romaniei, Carpatii sunt o bariera naturala in nordul tarii. Autoritatile noastre vor continua sa monitorizeze calitatea aerului si a apelor.
Rusii ii ajuta pe ucraineni
Oficialii ucraineni nu stiu inca ce cantitate de fosfor a iesit din containere, pentru ca echipele de interventie nu se pot apropia la mai mult de 200 de metri de vagoanele rasturnate. Se presupune doar ca ar fi vorba despre 400 de tone. De curatarea fosforului se va ocupa armata, asistata de o grupa de experti chimici rusi care va fi detasata in zona afectata.
Si-a amanat vacanta in Maramures
Cristian Tantareanu isi programase cateva zile de vacanta in Maramures, insa milionarul a fost nevoit sa isi amane plecarea din cauza norului chimic. ‘Trebuia sa plec zilele astea impreuna cu sotia mea, Manuela, si vreo 40 de prieteni in Maramures, intr-o scurta vacanta. Dar, din pacate, sunt nevoit sa-mi aman plecarea, pentru ca nu stiu ce turnura va lua acest eveniment cu norul chimic care ameninta si Romania. Cred ca nu vom mai pleca nicaieri. O sa mai astept sa vad ce se va intampla zilele urmatoare si voi lua o decizie’, a declarat Tantareanu.
49 oameni au fost internati
La spital au ajuns pana in acest moment 49 de ucraineni care au inhalat gazul otravitor, dintre care 15 sunt copii. Potrivit ultimelor informatii, situatia din Lvov a revenit la normal. Medicii vor merge din casa in casa pentru a-i examina pe locuitori.
Ucraina, reclamata la UE
Ministrul roman Atilla Korodi a criticat dur pozitia Ucrainei in aceasta situatie de criza. ‘Apreciez ca Ucraina nu are un comportament normal pentru o tara europeana, asa ca am decis, impreuna cu Polonia si Ungaria, sa sesizam UE aceasta problema’.