PST l-a identificat pe suspect ca fiind Mihail Mikuşin, un cetățean rus născut în 1978, despre care a spus că s-a dat drept un brazilian de 37 de ani pe nume Jose Assis Giammaria.

Mikușin este ofițer superior al serviciilor de informații militare rusești, potrivit unui cercetător de la site-ul de investigații Bellingcat.

„Bună treabă, Norvegia, ați prins un colonel de la GRU (agenția de informații militare a Rusiei)”, a scris, pe Twitter, Christo Grozev, investigator de la Bellingcat.

Fotografii ale suspectului au fost publicate în presa norvegiană.

El neagă acuzațiile care i se aduc, dar un tribunal din Oslo l-a plasat vineri în arest preventiv pentru patru săptămâni, primele două în izolare totală pentru a împiedica dispariția probelor.

Suspectul a fost reținut pentru prima dată luni dimineață, în timp ce se îndrepta spre locul său de muncă de la universitatea din Tromso, în nordul Norvegiei.

El a fost inițial plasat în detenție pentru încălcarea legilor privind imigrația, în vederea expulzării.

Cu toate acestea, ancheta a fost rapid extinsă pentru a acoperi suspiciunile de „spionaj ilegal împotriva secretelor de stat de natură să afecteze interesele fundamentale ale națiunii”, care se pedepsește în Norvegia cu o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

„Mania spionajului”

PST susține că presupusul spion era interesat de politica arctică a Norvegiei și de amenințările „hibride”.

Norvegia are o graniță comună de 198 de kilometri (123 de mile) cu Rusia, în nord.

În urma anunțului arestării bărbatului, ambasada Rusiei la Oslo a criticat marți ceea ce a numit „mania spionajului” din Norvegia.

Într-un e-mail trimis miercuri la AFP, ambasada Rusiei la Oslo a afirmat că nu știe „despre cine sau despre ce este vorba”. „În general, mania spionajului a fost promovată în mod activ în Norvegia în ultima vreme”, a transmis ambasada rusă.

În afară de presupusul spion, Norvegia a arestat în ultimele săptămâni nouă cetățeni ruși. Aceștia sunt acuzați că au pilotat drone în spațiul său aerian, încălcând o interdicție introdusă de la începutul războiulului din Ucraina, sau că au fotografiat situri sensibile aflate în zone restricționate.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News