Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a decis vineri să mențină decizia suspendării vaccinărilor cu AstraZeneca până pe 15 aprilie.
Imunizările cu serul dezvoltat de Oxford și compania anglo-suedeză au fost oprite în Norvegia pe 11 martie, după ce un număr mic de persoane tinere vaccinate au dezvoltat posibile reacții adverse grave.
„Am început mai multe proceduri pentru a afla dacă există o legătură cauzală și pentru a avea o bază mai clară, cu scopul de a determina riscul real și analiza cost-beneficii pentru diferse grupuri de vârstă. Pentru a avea mai multe informații, avem nevoie de mai mult timp”, a explicat șefa FHI, Camilla Stoltenberg, pentru televiziunea NRK.
Norvegia a raportat cinci cazuri în care persoane care au primit vaccinul AstraZeneca au ajuns la spital, din cauza unei combinații de probleme: cheaguri de sânge, sângerări și număr mic de trombocite.
Trei dintre aceste persoane au murit.
O a șasea persoană vaccinată a murit din cauza unei hemoragii cerebrale, în combinație cu un număr scăzut de trombocite, au anunțat autoritățile.
Până la noi decizii, Norvegia va folosi vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, în vreme ce va aștepta și livrările serului Johnson & Johnsons.
Cu doar o zi înainte, joi, și Danemarca a luat o decizie identică, prelungind cu trei săptămâni suspendarea imunizării cu AstraZeneca, pentru a avea mai mult timp în care să analizeze situația.
Autoritatea daneză pentru sănătate publică a anunțat că nu are deocamdată o bază suficientă pentru a lua o decizie finală pe tema folosirii acestui ser.
„Multe studii au fost lansate, dar nu avem încă o concluzie”, au precizat oficialii, care au admis că această măsură va întârzia campania de vaccinare din Danemarca.
Mai multe state europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca după apariția unor cazuri similare de tromboză printre persoanele vaccinare.
Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a concluzionat însă că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca întrec riscurile.
EMA a spus că serul este sigur și eficient, dar nu a putut exclude definitiv o legătură între cheagurile de sânge și vaccinare.
Avizul pozitiv al EMA a fost susținut de Organizația Mondială a Sănătății, de compania producătoare și de oficialii și experții de la Londra, care au subliniat că AstraZeneca a fost utilizat pe scară largă în Marea Britanie, fără probleme.
Între timp, majoritatea statelor europene au reluat vaccinarea, printre acestea aflându-se Germania, Franța, Italia, Spania.
Și Suedia a decis să rezume imunizările cu AstraZeneca, dar doar pentru persoanele de peste 65 de ani. Autoritățile au explicat că decizia a fost luată deoarece au vrut să prioritizeze vaccinarea vârstnicilor, dar și pentru că trombozele au apărut în special la persoanele sub 55 de ani. O măsură similară a fost luată de Finlanda.
România nu a întrerupt imunizarea cu AstraZeneca, preferând să „carantineze” temporar un număr mic de doze, iar administrarea serului continuă în țara noastră pentru toate categoriile de vârstă.