După o dispută care a durat 15 ani, compania privată Nordic Mining a primit undă verde pentru a depozita 170 de milioane de tone de deșeuri miniere pe fundul fiordului Førde, ceea ce, potrivit criticilor, va amenința viața marină și va pune în pericol biodiversitatea.
Norvegia se alătură doar altor două țări – Papua Noua Guinee și Turcia – care încă acordă noi licențe pentru eliminarea deșeurilor marine.
Instanța a obligat Prietenii Pământului, filiala din Norvegia și Natura și Tineretul, cele două organizații de mediu care au intentat procesul, să plătească cheltuieli de judecată de aproximativ 127.000 de euro.
Acestea ar mai putea să ducă cazul la Curtea de Apel, dar spun că resursele lor sunt în prezent prea reduse pentru a continua lupta, deși speră să obțină sprijin extern.
Truls Gulowsen, șeful organizației Prietenii Pământului, a declarat: „Acest lucru contravine Convenției de la Aarhus, care prevede că accesul la justiție în probleme de mediu nu trebuie să fie prohibitiv din punct de vedere financiar. Pur și simplu nu avem banii necesari pentru a continua cazul în acest moment”.
El a declarat că verdictul ar putea descuraja viitoarele procese care vizează protejarea mediului împotriva forțelor comerciale.
Criticii au acuzat guvernul că și-a ignorat propriii consilieri, Institutul Norvegian de Cercetări Marine.
Nordic Mining va extrage granat, un mineral unic folosit ca abraziv, și rutil, un mineral oxid compus din dioxid de titan, care este folosit, printre altele, în vopsele, produse cosmetice, implanturi medicale și articulații artificiale.
Compania a primit permisiunea de a elimina 4 milioane de tone de deșeuri pe an, dar directorul executiv al Nordic Mining, Ivar S. Fossum, a declarat că intenționează să elimine 1,2 milioane de tone pe an. Zona desemnată pentru eliminare este de 4 km pătrați, acoperind 4% din fundul fiordului.
La începutul acestei săptămâni, Norvegia s-a confruntat cu critici după ce parlamentul a votat pentru a permite exploatarea minieră comercială la mare adâncime pe fundul mării sale, în ciuda avertismentelor că aceasta ar putea fi devastatoare pentru viața marină.