Pe parcursul zilei de luni, BioNTech (partenerul german al companiei americane Pfizer, care asigură și grosul vaccinurilor din România) anunțase, într-o știre preluată de Reuters, că Norvegia „și-a schimbat recomandările privind vaccinarea bolnavilor aflați în stadiu terminal”.
BioNTech a retras ulterior anunțul, în urma unor clarificări din partea autorităților de la Oslo. Acestea au fost făcute de directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg.
„Autoritatea norvegiană de sănătate publică a reiterat recomandarea pe care a făcut-o încă de la început, ca o evaluare medicală să fie făcută înainte de administrarea vaccinului anti-COVID”, a declarat Camilla Stoltenberg, în cursul unei conferinţe de presă.
Norvegia are un sistem de clasificare a fragilității care, la nivelul 8 cuprinde persoane atât de bătrâne ori bătrâne și bolnave, încât nu și-ar putea reveni nici după o afecțiune minoră, cum ar fi o răceală.
În cazul acestora, orice reacție adversă minoră apărută după vaccinare poate duce la degradarea stării de sănătate și așa precară, iar riscul de deces ar crește considerabil. Din comunicarea autorităților ar rezulta că oamenii decedați făceau parte din această categorie de bolnavi terminali.
Comunicatele s-au succedat după ce mai multe voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.
„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte, dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în casele de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.
„Referitor la cauza deceselor de după vaccin, nu a existat nicio analiză”, a precizat directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg.
„Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci, nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile”, a subliniat responsabila din domeniul sănătăţii de la Oslo, potrivit Agerpres.
Alte țări, precum Germania și Israel, au raportat, de asemenea, decese la persoanele care au fost vaccinate recent, dar fără a identifica legăturile cauzale, scrie Bloomberg.
Până acum, Norvegia a folosit doar vaccinul furnizat de Pfizer Inc. și BioNTech SE. Cele două companii lucrează acum cu țara nordică pentru a analiza decesele, iar primul raport de siguranță la nivel european privind vaccinul Pfizer/BioNTech urmează să fie publicat la sfârșitul lunii ianuarie.