Potrivit autorităților norvegiene din domeniul securității, cei 15 erau agenți ai Biroului Principal de Informații (GRU), ai Serviciului de Informații Externe (SVR) sau ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul moștenitor al KGB-ului).
Expulzarea acestora a mai redus din riscul ca aceștia să adune informații importante, însă, chiar și-așa, este puțin probabil ca Rusia să înceteze operațiunile de spionaj în țara scandinavă, a mai spus Inger Haugland.
„Este important de spus că serviciile ruse de informații vor continua să opereze în Norvegia. Norvegia este importantă pentru Rusia, iar serviciile de informații vor continua să aibă misiuni în Norvegia”, a spus ea.
Serviciul de Securitate al Poliției norvegiene mai susține că cei 15 „diplomați” ruși au încercat să recruteze surse, să intercepteze comunicaţiile şi să cumpere tehnologie avansată, notează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.
„Acest lucru scade ameninţarea din partea serviciilor secrete ruseşti în Norvegia prin reducerea permanentă a numărului ofiţerilor de informaţii care operează sub acoperire diplomatică”, a mai declarat Haugland despre expulzarea celor 15.
Măsura de expulzare de joi a venit ca răspuns la amenințarea tot mai mare pe care o reprezintă serviciile ruse de informații și la „deteriorarea situației de securitate” din Europa, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe.
Ministerul a precizat că i-a monitorizat pe cei 15 lucrători ai ambasadei și a constatat că aceștia „s-au angajat în activități care nu sunt compatibile cu statutul lor diplomatic”. Aceștia au fost declarați „personae non gratae”, cărora li s-a retras imunitatea diplomatică, și trebuie să părăsească țara „în scurt timp”, a precizat ministerul norvegian, într-un comunicat.
Decizia Norvegiei marchează cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi din această ţară şi este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de măsuri luate de ţările occidentale de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.
Rusia a anunţat joi că va răspunde expulzărilor.
Norvegia, membru NATO, are graniţă cu Rusia în Arctica. Ţara şi-a sporit securitatea de la începutul războiului în Ucraina, în special în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaze şi este acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după scăderea fluxului din Rusia, aminteşte Reuters.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 15.04.2023, 07:53
Norvegienii, o tara de robotei, au acaparat piata petrolului parasita de rusi si vor sa si o pastreze cu disperare. RUSII AR TREBUI SA EXPULZEZE ACUM 15 SPIONI DIPLOMATI NORVEGIENI SI CATE 15 AI SUA SI FIECARE TARA NATO SI UE. Slava *** uraaaaaaaaa
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.