După trei luni blocat în Alaska, împreună cu cei 24 de câini ai săi, musherul (conducătorul de sanie) s-a întors marți acasă cu un avion de epocă, cu elice, vechi de 63 de ani, care a devenit piesă de muzeu, relatează CNN.
„I think this was one of the cool things to happen in life.”
— CNN Sport (@cnnsport) June 2, 2020
What would you do if you were stranded in Alaska by a global pandemic with 24 dogs in tow? Thomas Waerner found a unique solution to a unique problem.
👉https://t.co/KQhg1oFPmS pic.twitter.com/0VLuZBWpAp
”Câștigarea cursei și apoi întoarcerea în avion… Cred că acesta a fost unul dintre lucrurile frumoase care mi s-au întâmplat în viață. Nu aș plecat fi plecat dacă nu aveam o soluție și pentru câini”, a declarat Waerner pentru CNN într-un interviu telefonic.
Thomas Waerner nu și-a pierdut niciodată speranța. A căutat tot timpul soluții. După ce a citit că o companie aeriană locală din Anchorage încerca să vândă un DC-6 – un avion istoric – la Muzeul de Istorie a Aviației Sola din cadrul aeroportului Stavanger, Norvegia, a început să-și contacteze cunoștințele.
A vorbit cu niște prieteni care îl cunoșteau pe proprietarul avionului, și cu ajutorul sponsorului său au cumpărat aeronava. Astfel, Thomas Waerner și câinii săi au reușit să ajungă acasă pe 2 iunie cu avionul care a zborat pentru Braathens SAFE între anii 1962 – 1971, scrie nrk.ro.
”Viața este puțin ciudată”, râde Thomas Waerner, recunoscând că situația este puțin suprarealistă. ”Dar eu sunt un tip pozitiv și privesc mereu înainte. Dacă sunteți doar pozitivi, veți găsi întotdeauna soluții și vă veți depăși obstacolele”.
Călătorie cu peripeții
Călătoria din Alaska spre Norvegia a durat 20 de ore. N-au lipsit peripețiile.
Primul zbor a eșuat, și avionul s-a întors după 54 de minute din cauza problemelor la o elice, scrie Aftenbladet.no.
”Din fericire, mecanii au reparat-o”, a povestit Waerner. După 4 ore și 40 de minute, bătrâna aeronavă a făcut o escală la Yellowknife, Canada, pentru realimentare. Călătoria a continuat prin Canada, Groenlanda și Islanda până la Stavanger, cu o viteză puțin peste 400 de kilometri pe oră.
Soția a fost în Alaska, dar s-a întors mai devreme acasă
Soția sa, Guro, a călătorit cu el în Alaska, dar a plecat mai devreme, până când pandemia să se extindă în întreaga lume.
În timpul celor trei luni cât a rămas blocat în Alaska, Waerner și-a umplut timpul dresându-și câinii și socializând cu prietenii apropiați.
El a fost în contact zilnic cu familia prin apeluri video. Waerner are cinci copii și 35 de câini în Norvegia. Câștigătorul cursei Iditaord a mai parcurs
620 km până acasă, la Oppland, iar revederea cu familie a fost extrem de emoționantă.
Cu toate acestea, Thomas Waerner spune că abia așteaptă să participe anul viitor la Iditarod.
Iditarod pe scurt
Cursa debutează în prima sâmbătă a lunii martie, în capitala Alaskăi, Anchorage, cu un start onorific al cursei.
Adevăratul start al concursului are loc a doua zi, mai în nord, în orășelul Willow.
Echipaje formate dintr-un musher, o sanie și maximum 16 câini pornesc în marea cursă.
Destinația finală este orașelul nordic Nome, aflat la o distanță de 1.800 km. Competitorii trebuie să străbată sălbăticia Alaskăi, alcătuită dintr-o diversitate de forme de relief: tundră, mlaștini și râuri înghețate, munți, dealuri, păduri.
Condițiile climatice vitrege pun mari probleme echipajelor, zăpada, gheața și vântul aducând cursa spre pragul supraviețuirii.
Până la sosire, echipele om-câine trebuie să treacă prin 26 de puncte de control, aflate în orășelele de pe traseu.
Câștigătorul primește marele premiu, care este destul de consistent și este tratat ca o mare vedetă în statul nordic. Împliniți sunt toți ceilalți participanți care reușesc să termine cursa.