”În acest an, toate eforturile de ajutor sunt afectate de Covid-19. Pandemia a subliniat faptul că atunci când o criză lovește, inegalitatea crește. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că asistența ajunge la cei mai săraci oameni. ONG-urile sunt cele mai în măsură să facă acest lucru. Au oameni pe teren, știu unde este nevoie urgentă de ajutor și sunt capabili să ofere asistență într-un timp scurt”, a declarat pentru Norway Today ministrul dezvoltării internaționale, Dag-Inge Ulstein.
Consecințele pandemiei pot fi mai grave decât pandemia în sine
”Țările sărace, în special în Africa sub-sahariană, se confruntă acum cu provocări uriașe în aproape toate sectoarele. Criza de sănătate este destul de rea, dar consecințele sociale, economice și politice ale pandemiei Covid-19 s-ar putea dovedi și mai grave. ONG-urile norvegiene și partenerii lor locali din țările în curs de dezvoltare pot juca un rol esențial în furnizarea de asistență celor care au cel mai mare nevoie. Aceste organizații au, de asemenea, un rol esențial în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)”, a mai spus Ulstein.
Acordurile semnate acum au scopul de a consolida societatea civilă din țările în curs de dezvoltare și capacitatea acestora de a promova dezvoltarea la nivel național. Acordurile durează până la cinci ani.
Toate eforturile umanitare din Norvegia sunt ghidate de ODD și de principiul că nimeni nu trebuie lăsat în urmă, notează Norway Today.
Ministerul Afacerilor Externe și Norad (Agenția Norvegiană pentru Dezvoltare) au luat deja măsuri pentru a oferi ONG-urilor o flexibilitate mai mare în timpul crizei Covid-19. Guvernul și-a consolidat eforturile umanitare, iar organizațiile mari de ajutor, precum Norwegian Church Aid și Norwegian Peoples Aid, au primit finanțări-record.
”Sunt mulțumit că acum sporim sprijinul acordat acestor organizații, în ciuda crizei”, a mai spus Ulstein.
În ultimii ani, autoritățile dintr-o serie de țări au introdus restricții care au făcut mai dificil pentru organizațiile societății civile să își desfășoare activitatea și, în consecință, libertatea de asociere și de exprimare este în pericol.
Prin urmare, Norvegia a acordat prioritate parteneriatelor cu organizații norvegiene care au rețele locale puternice și organizații partenere, mai precizează publicația norvegiană.
Au fost primite aproximativ 35 de cereri de finanțare, iar până acum au fost semnate acorduri cu 12 organizații.
În evaluarea cererilor, Norad a avut în vedere cunoștințele locale, expertiza, managementul financiar, eficiența costurilor, valoarea adăugată și rezultatele obținute.
În runda de cerere din acest an, Norad a făcut mai multe ajustări pentru organizațiile societății civile, pentru ca acestea să poată oferi asistență în țările în curs de dezvoltare care au fost afectate de pandemia Covid-19, mai precizează Norway Today.