Examenele nationale din acest an s-au desfasurat dupa principiul „nici o zi fara scandal”, motiv pentru care ministrul Hardau a inceput sa concedieze profesorii care au pacatuit.
In mai multe judete, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost nefiresc de mare si, de aceea, mi-nistrul educatiei a dispus verificarea prin sondaj a lucrarilor la limba si literatura romana. A fost aleasa aceasta disciplina intrucat absolventii de liceu au gresit in masa la unul din subiecte, dar notele erau nefiresc de mari.
De exemplu, in judetul Botosani, 93,25% din candidati au fost declarati “reusiti”, iar verificarea Ministerului Educatiei a aflat si de ce: 16 profesori au dat note cu pana la 4,5 puncte mai mari decat era normal. In Ialomita, de pilda, au promovat 76% din candidati, un procent considerat “normal”. Cu toate acestea, dupa reevaluarea unor lucrari selectate la intamplare, au fost depistati profesori care au “umflat” notele cu pana la 4,5 puncte. Ceea ce insemana ca o lucrare de nota 4,00 a putut fi punctata si cu nota 8,50.
Controlul ministerului a fost efectuat in cateva judete, dar amploarea “notelor umflate” l-a determinat pe ministrul Hardau sa declare ca un alt lot de 10% din lucrari va fi verificat. In total, 94 de profesori au fost propusi pentru sanctiuni severe, o premiera absoluta in Romania.
Mihail Hardau a prezentat ieri o lista cu 14 profesori care vor fi concediati intrucat au pus note extrem de mari unor lucrari slabe. Alti 48 de profesori vor lua salariu mai mic cu 15% in urmatoarele 6 luni si nu vor mai putea corecta lucrari de Bacalaureat in urmatorii 3 ani. Acestia au umflat notele cu pana la 3,50 puncte si sunt din Ilfov, Baia Mare, Dambovita, Ialomita, Botosani si Harghita. Alti 32 de profesori au primit avertisment si li s-a interzis sa mai participe la examene nationale. De exemplu, in Botosani, promovabilitatea a fost de 93,25% si mai mult de o treime au avut medii intre 9,00 si 10. E greu de crezut.