UPDATE ora 13.45: Potrivit numărătorii voturilor din plenul Camerei Deputaților, propunerea PSD, Bogdan Licu, cel care este prim-adjunctul procurorului general al României, a întrunit 208 voturi pentru și 93 contra.
Contracandidații săi, împreună, au strâns mai puțin de jumătate din voturile primite de Licu. Astfel, judecătorul Cristi Danileț, susținut de USR, a adunat 59 de voturi pentru și 242 împotrivă, iar Ioan Sabău-Pop, din partea AUR, a strâns 34 de voturi pentru și 267 contra. Au fost prezenți 330 de deputați, iar numărul voturilor valabile a fost de 301.
Totodată, plenul Senatului a votat-o pe senatoarea PNL Iulia Scântei ca judecător al Curţii Constituţionale, tot pentru un mandat de 9 ani. Scântei o va înlocui la CCR pe Mona Pivniceru, al cărei mandat se încheie pe 10 iunie.
Iulia Scântei a primit 76 de voturi pentru şi 34 contra. Peter Ecsktein Kovacs, susţinut de USR, a primit 22 de voturi pentru şi 88 contra, iar Radu Ghidău, susținut de AUR, a primit 12 voturi pentru şi 98 împotrivă.
Președintele Klaus Iohannis trebuie să facă și el o numire pentru funcția de judecător CCR, care va fi eliberată de Daniel Morar în iunie. Numele cel mai vehiculat este cel al consilierei sale, Mihaela Ciochină, iar șeful statului mai are la dispoziție o săptămână pentru a-și anunța decizia.
Camera Deputaţilor va desemna astăzi, 3 mai, prin vot secret, un nou judecător la Curtea Constituţională, pe locul care va rămâne vacant pe 10 iunie, după ce lui Valer Dorneanu îi expiră mandatul de 9 ani. Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte la ora 12.00, iar potrivit informațiilor Libertatea, cel mai probabil, noul judecător CCR va fi Bogdan Licu, propunerea PSD.
Pe 27 aprilie, Comisia juridică din Camera Deputaților i-a audiat pe cei trei candidaţi pentru funcția de judecător la CCR, este vorba despre Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de PSD, de judecătorul Cristi Danileţ, susţinut de USR şi de Ioan Sabău-Pop din partea AUR. Toţi trei au primit avize favorabile.
Chiar dacă USR l-a propus pe Cristi Danileț, majoritatea la vot în Camera Deputaților o deține coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. În acest context, potrivit informațiilor Libertatea, PSD și PNL îl vor susține pe Bogdan Licu pentru funcția de judecător în locul lui Valer Dorneanu.
Şi Senatul urmează să desemneze astăzi un nou judecător la CCR pe locul Monei Pivniceru, care va pleca din funcție tot în iunie, când îi expiră mandatul de 9 ani. PNL a propus-o pe senatoarea Iulia Scântei, USR îl susține pe avocatul Péter Eckstein-Kovács, iar AUR pe Radu Ghidău. Candidaţii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută de Comisia juridică și au primit avize favorabile.
Conform informațiilor Libertatea, senatoarea PNL Iulia Scântei va fi susținută de coaliția politică PSD-PNL și are cele mai mari șanse să devină judecător la CCR în locul Monei Pivniceru.
Cine sunt acum judecătorii Curții Constituționale a României
Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.
- Valer Dorneanu – numit judecător de Camera Deputaților (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Mona Pivniceru – numit judecător de Senatul României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Daniel Morar – numit judecător de preşedintele României (2013), pentru un mandat de 9 ani – expiră în iunie
- Livia Stanciu – numită judecător de preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Marian Enache – Numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Varga Attila – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani
- Elena-Simina Tănăsescu – numită judecător de preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Cristian Deliorga- numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani
- Gheorghe Stan- numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani