În primul său interviu media de la preluarea mandatului în urmă cu două săptămâni, Yoon a spus: „Cred că mingea se află în terenul președintelui Kim – este alegerea lui dacă începe un dialog cu noi”.

Yoon a declarat sud-coreenilor și aliaților săi că sunt pregătiți pentru orice act de provocare nord-coreeană.

„Nu putem doar să scăpăm temporar de provocarea sau conflictul nord-coreean. Acest tip de abordare s-a dovedit a fi un eșec în ultimii cinci ani ”, a spus el, făcând referire la strategia de conciliere a administrației liberale anterioare.

Yoon, fost procuror și nou intrat în politică, a subliniat constant poziția sa mai dură față de Coreea de Nord și dorința de a întări armata Sudului, o abordare diferită de predecesorul Moon Jae-in, care promovase dialogul și reconcilierea pașnică.

În ciuda poziției sale, Yoon a spus luni că nu vrea „părbușirea” Coreei de Nord. „Ceea ce îmi doresc este prosperitate comună și împărtășită în Peninsula Coreeană”, a spus el, dar a adăugat: „Nu cred că sporirea capacității nucleare (a Coreei de Nord) este utilă și favorabilă menținerii păcii internaționale”.

El a adăugat că țara sa are în vedere, de asemenea, să se alăture mai multor grupuri de lucru ale „Quad” ( Dialogul de Securitate Quadilateral), un grup informal format din SUA, Australia, India și Japonia, cu scopul de a colabora pentru vaccinuri, schimbări climatice și tehnologie.

De-a lungul campaniei sale, Yoon a subliniat importanța alianței strânse de securitate a Coreei de Sud cu SUA.

După întâlnirea cu președintele Joe Bife, cei doi lideri au anunțat într-o declarație comună că vor începe discuțiile cu privire la reluarea și potențiala extindere a exercițiilor militare comune care au fost oprite în perioada lui Donald Trump, un pas care ar putea atrage furia nord-coreenilor.

Yoon a spus că mișcarea este pur defensivă, antrenamentul militar regulat fiind „datoria de bază a fiecărei armate din întreaga lume pentru a-și menține pregătirea”, a spus el.

El a adăugat că, în cazul unui atac, SUA vor oferi asistență, inclusiv apărarea antirachetă și „umbrela lor nucleară”, promisiunea de protecție venită de la un stat cu armate nucleare către un aliat non-nuclear.

Cu toate acestea, el a exclus posibilitatea „redistribuirii armelor nucleare tactice în Peninsula Coreeană”.

Coreea de Nord a lansat 15 teste de rachete până acum în acest an, mai multe decât în ​​ultimii doi ani la un loc, iar luna trecută Kim Jong Un a promis că va „întări și dezvolta” forțele sale nucleare la „cea mai mare viteză posibilă”.

Urmărește-ne pe Google News