Finanțarea ar urma să fie asigurată din împrumutul accesat de Ministerul Sănătății de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) pentru construcția mai multor spitale în țară, ținând cont că nu se mai putea încadra în termenele impuse prin PNRR.

Rafila: Spitalul din Brașov poate beneficia de surse financiare multiple

„Au fost inadvertențe în ceea ce privește indicatorii tehnico-economici și în ceea ce privește terenul pe care se va construi, care era cu destinație agricolă. (…) În ceea ce privește sursa de finanțare, fiind aprobat prin PNRR, poate beneficia de surse financiare multiple și deci are posibilitatea de a fi finanțat din împrumutul de 2,5 miliarde de euro de la BEI prin care va fi dezvoltată infrastructura spitalicească în toată țara”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vineri, la Brașov.

Potrivit oficialului, construcția spitalului ar putea începe în ianuarie 2025.

„Dacă toate sunt în regulă, la începutul anului viitor, demarăm construcția acestui nou spital. Și centrul de multitraumă de la Spitalul Militar Brașov ar urma să fie finalizat, deoarece trebuie să fim responsabili față de cetățeni”, a precizat Rafila.

Acesta a adăgat faptul că unul dintre obstacolele care au existat în calea acestui spital, și care încă mai există, este o plângere penală făcută de fostul primar al Brașovului la Parchetul European.

„Sperăm că vom avea un punct de vedere favorabil pentru a continua proiectul fără sincope”, a adăugat Alexandru Rafila.

Primăria Brașov va anunța peste o lună câștigătorul licitației

Primarul George Scripcaru a precizat că licitația pentru proiectare și execuție este în curs de atribuire, fiind depuse patru oferte pentru investiția totală estimată la suma de 438.624.196 lei cu TVA.

Administratorul public Adriana Miron a adăugat faptul că în cel mult o lună, după ce vor fi întocmite toate documentațiile de atribuire, ar urma să fie anunțat câștigătorul.

„Ne-am propus amândoi, deopotrivă (împreună cu ministrul Sănătății – n.r.), să deblocăm acest proiect și să găsim soluțiile care sunt de implementat. Cred că o să reușim să adjudecăm licitația în următoarea lună. După aceea o să semnăm contractul de finanțare, așa cum a spus și domnul ministru, spre sfârșitul anului. Ar fi foarte bine, dacă nu cel mai târziu la începutul anului”, a precizat primarul George Scripcaru.

Spitalul de plămâni va fi construit în apropiere de centura ocolitoare a Brașovului

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie se va construi pe un teren cu o suprafață totală de peste 76.000 de mp, în apropiere de centrul Cattia și centura ocolitoare a Brașovului și va fi compus din patru corpuri.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957 și care a avut destinația inițială de baie comunală, iar acum ea nu mai răspunde cerințelor calitate.

Spitalul, cu 279 de paturi, trebuie să fie gata în maxim 30 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor: șase luni proiectare, 24 de luni lucrări propriu-zise.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News