Ancheta a fost lansată în ianuarie, după ce Israelul a acuzat că unii angajați ai UNRWA au participat la atacul care a provocat moartea a 1.200 de persoane pe 7 octombrie 2023. Anchetatorii ONU nu au putut vorbi cu acuzații.

Unii dintre cei nouă au fost concediați în ianuarie, alții, după ce au fost făcute noi afirmații în această primăvară, a declarat pentru CNN Juliette Touma, purtătorul de cuvânt al UNRWA.

Biroul ONU pentru Serviciile de Supraveghere Internă (OIOS) a investigat un total de 19 angajați care au fost acuzați de Israel de implicare în atac.

„Dovezile obținute de OIOS au indicat că membrii personalului UNRWA ar fi putut fi implicați în atacurile armate din 7 octombrie 2023”, a se precizează într-un comunicat.

În alte nouă cazuri, reprezentanții OIOS au spus că dovezile sunt „insuficiente” pentru ca angajații să fie concediați, dar că „măsurile corespunzătoare vor fi luate în timp util”.

În ultimul caz, „OIOS nu a obținut nicio dovadă care să susțină acuzațiile privind implicarea membrului personalului”.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Nadav Shoshani, a afirmat într-un mesaj pe rețeaua X că „nouă dintre angajații voștri ar fi putut participa la cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust. Agenția voastră de «ajutor» s-a coborât oficial la un nou nivel scăzut și este timpul ca lumea să vă vadă adevărata față”.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat luni că „prioritatea agenției sale este de a continua serviciile vitale și esențiale pentru refugiații palestinieni din Gaza și din întreaga regiune, în special în fața războiului în curs, a instabilității și a riscului de escaladare regională”.

„UNRWA se angajează să continue să susțină principiile și valorile fundamentale ale Națiunilor Unite, inclusiv principiul umanitar al neutralității, și să se asigure că tot personalul său respectă politica agenției cu privire la activitățile externe și politice”, a transmis Lazzarini.

Guvernul israelian nu a publicat dovezi care să sprijine acuzațiile la adresa angajaților agenției ONU. Cu toate acestea, UNRWA a declarat în ianuarie că a reziliat contractele angajaților acuzați.

Acuzațiile au determinat câteva dintre cele mai importante țări donatoare ale UNRWA să retragă finanțarea pentru agenție. Ulterior, cele mai multe dintre state și-au restabilit finanțarea. SUA, cel mai mare donator al UNRWA din punct de vedere istoric, nu au făcut-o.

UNRWA a fost fondată de ONU la un an după războiul arabo-israelian din 1948, care a marcat crearea Israelului și strămutarea a peste 700.000 de palestinieni din casele lor într-un eveniment cunoscut de palestinieni drept Nakba (catastrofa).

Agenția oferă o gamă largă de servicii de asistență refugiaților palestinieni și descendenților acestora. Este o sursă majoră de locuri de muncă pentru refugiați, care reprezintă cea mai mare parte din cei peste 30.000 de angajați ai săi din Orientul Mijlociu, și are birouri reprezentative la New York, Geneva și Bruxelles.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News