Bomba se numește FAB-1500, cântărește 1,5 tone, din care aproape jumătate reprezintă miezul explozibil, și este dezvoltată dintr-o bombă veche, din epoca sovietică.
Este lansată de piloții ruși din avioane de luptă Suhoi, de la o distanță de aproximativ 60-70 de kilometri, fiind greu de interceptat de apărarea aeriană ucraineană.
Recent, pe rețelele sociale s-au viralizat imagini cu un atac asupra unui bloc din orașul Krasnogorovka, lângă Donețk, în care rușii au folosit bomba FAB-1500-M54. Imaginile surprind puterea și amploarea distrugerilor pe care le au aceste bombe când sunt lansate.
Russian FAB-1500 glide bomb destroys a Ukrainian army position near Krasnohorivka pic.twitter.com/njlDFAU4iv
— Verum Reports (@VerumReports) March 6, 2024
„Nu toți băieții noștri pot rezista”
„Anterior, am fost bombardați doar cu artilerie. Acum rușii au asaltat orașul mai agresiv și au început să folosească mijloacele forțelor aeriene, în special FAB-1500”, a declarat un soldat din Brigada 46 Separată Aeromobile a Ucrainei, pentru CNN.
„De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele făcute de aceasta sunt foarte grave. Chiar dacă supraviețuiești, garantat vei avea o contuzie. Pune multă presiune asupra moralului soldaților. Nu toți băieții noștri pot rezista. Deși sunt mai mult sau mai puțin obișnuiți cu FAB-500 până acum, dar FAB-1500 este un iad”, a mai spus soldatul.
Când au început rușii să folosească FAB-1500
Folosirea bombelor FAB a devenit un element critic în ofensiva rusă din regiunea Donețk, în special în distrugerea la sol a apărării ucrainene din Avdiivka și din jurul orașului, care a fost capturat în februarie de ruși, după retragerea trupelor ucrainene.
„În timpul bătăliei de la Avdiivka, sute de bombe aeriene au fost lansate în câteva zile. Au fost folosite 250 dintre ele în direcția Avdiivka în doar 48 de ore”, a spus Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, pentru CNN.
Bloggerii militari ruși au început să vorbescă despre utilizarea pe frontul ucrainean a FAB-1500 din septembrie anul trecut, când a fost testată acuratețea acesteia.
Canalul de Telegram Fighterbomber, cu aproape jumătate de milion de abonați, a remarcat că „după multe luni de încercări și erori”, un FAB-1500 și-a atins „cu precizie” „ținta de luptă” pentru prima dată.
La câteva săptămâni, informații apărute atât din surse ucrainene, cât și ruse au vorbit despre utilizarea bombei masive în Herson și Harkov.
Apoi, în ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat fabrica din regiunea Moscova unde sunt produse aceste bombe. Potrivit anunțului făcut de ministerul rus la acel moment, JSC Tactical Missiles Corporation a spus că a dezvoltat „o muniție de înaltă precizie” care transformă vechile bombe cu cădere liberă în arme care să fie lansate spre ținta lor.
Directorul fabricii i-a raportat cu mândrie lui Șoigu că productivitatea a crescut cu 40%, deoarece a trecut la producția bombelor 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Adică non-stop.
Ucrainenii spun că pot să doboare bombele, dar nu au destulă muniție
În vreme ce bombele au destulă putere să doboare clădiri întregi, avioanele rusești care le trimit sunt mai vulnerabile.
Forțele aeriene ucrainene au susținut că au doborât mai multe avioane de vânătoare Su-34 în ultimele săptămâni, dar mare parte din apărarea aeriană ucraineană nu are raza de acțiune pentru a lovi avioanele aflate la aproximativ 70 de kilometri distanță.
„Apărarea noastră antiaeriană este din ce în ce mai puternică, dar totuși nu avem suficientă. Scopul lor nu este doar să ne lovească pozițiile din prima linie, dar și bombele cu planare ghidată ajung mai departe în spatele apărătorilor noștri pentru a lovi posturile de comandă, provizii, muniție și așa mai departe”, a declarat Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, pentru CNN.
„Avioanele de atac Su-35 și Su-34 nu se apropie atât de aproape pe cât și-ar dori. Totuși, dacă am avea mai multă apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, am putea doborî aceste avioane mai departe de linia frontului nostru”, a adăugat Ihnat.
beldeanioan • 10.03.2024, 16:08
Cat se bat ei, n-au timp de noi! Sa-i lasam sa faca ce vor, sa nu-i deranjam in nici un fel!
floris • 10.03.2024, 14:52
”Invata sa faci diferenta dintre bombe si rachete.Patriot e sistem antiracheta..” te crezi destept dar esti total neiformat ca orice kremlinist de pe aici ! Dupa tine aeronavele sovietice SU-34, Su-35 sunt rachete ??? Si cad ca mustele cand da sistemul Patriot peste ele !!!! In alta ordine de idei te pomenesti ca bombele astea sunt stealth si nu le vede radarul ? asta fiind singurul motiv sa nu le distruga antiaeriana !
danutz61 • 10.03.2024, 14:37
Ce tare este! Pai in felul asta intr-un an mai ocupa 22% din Ucraina.
VolodimirZelenski • 10.03.2024, 16:49
danutz61 • 10.03.2024, 14:37
Ce tare este! Pai in felul asta intr-un an mai ocupa 22% din Ucraina.
Nicio sansa sa ocupe mai mult de-atat. Sigur vor pierde si ce au ocupat.
Spadasin • 10.03.2024, 20:35
VolodimirZelenski • 10.03.2024, 16:49
Nicio sansa sa ocupe mai mult de-atat. Sigur vor pierde si ce au ocupat.
In continuare mai visati? Traiti realitatea voastra alternativa. Ca nemtii in ‘45, refuzau sa accepte înfrângerea evidenta. Mai pune jos ochelarii VR.
VolodimirZelenski • 11.03.2024, 08:43
Spadasin • 10.03.2024, 20:35
In continuare mai visati? Traiti realitatea voastra alternativa. Ca nemtii in ‘45, refuzau sa accepte înfrângerea evidenta. Mai pune jos ochelarii VR.
Nu visam. Ne luptam pentru a castiga. Si la cati centimetri patrati au avansat ruzii, facem o treaba buna.