Guvernul din Noua Caledonie a declarat că un atac cibernetic de amploare lansat la scurt timp după anunţul vizitei lui Macron a avut ca scop să facă indisponibile serviciile de internet, milioane de e-mailuri fiind trimise la o singură adresă.
„Noaptea trecută am suferit un atac cibernetic de o forţă fără precedent în Noua Caledonie, întrucât un furnizor de servicii de internet a fost atacat din exterior, cu scopul de a satura reţeaua”, a explicat Christopher Gygès, membru al guvernului colegial local (Les Loyalistes) într-o conferinţă de presă.
Între timp, a precizat el, „echipele statului şi ale OPT (Departamentul pentru Poştă şi Telecomunicaţii) au reuşit să oprească atacul înainte de a provoca pagube majore”.
Atacul a avut loc la foarte scurt timp după anunţul că preşedintele Franţei va veni în Noua Caledonie, a menţionat Christopher Gygès.
Majoritatea adreselor IP ale autorilor atacului cibernetic din Noua Caledonie proveneau din Rusia, a subliniat membrul guvernului responsabil cu problemele digitale. În total, au fost identificate 95.000 de încercări de conectare în doar câteva secunde. Milioane de e-mailuri au fost trimise simultan către o adresă de e-mail, scopul fiind să satureze reţeaua şi să o facă inoperabilă, a adăugat Christopher Gygès.
Macron speră să-i liniștească pe protestatari
Emmanuel Macron a părăsit marţi seara Parisul pentru a se deplasa în Noua Caledonie, unde intenţionează să înfiinţeze o „misiune” cu scopul de a calma situaţia în arhipelag, care este scena unor revolte începând de lunea trecută, soldate deja cu şase morţi. Sunt cele mai grave tulburări din ultimii 40 de ani în arhipelagul francez.
Protestatarii şi cei 1.000 de poliţişti francezi trimişi ca întăriri se joacă „de-a şoarecele şi pisica” în Noua Caledonie, a declarat miercuri un grup de independenţi, potrivit Reuters.
Macron este așteptat joi în Noua Caledonie, împreună cu miniştrii apărării şi de interne. Aproximativ 100 de membri ai GIGN (grupul tactic de răspuns de elită) au fost desfăşuraţi în arhipelag.
Tulburările din Noua Caledonie au fost declanşate de reformele electorale adoptate de Paris. Unii lideri locali se tem că modificările făcute vor dilua votul indigenilor kanak, care reprezintă 40% din populaţie.
Franţa deține controlul asupra Noii Caledonii încă din 185.3 Din 1946, acest arhipelag are statutul de teritoriu francez de peste mări. Noua Caledonie este al treilea producător de nichel din lume, dar sectorul este în criză.
Peste o sută de turişti străini au fost evacuaţi marţi cu zboruri charter către Australia și Noua Zeelandă. Patru români și-au declarat prezența în Noua Caledonie. Situația lor este monitorizată de Ministerul de Externe.
floris • 24.05.2024, 13:19
daca Franta acorda independenta Caledoniei, Rusii sau chinezii s-ar imediat pe ea si o fac colonie ruseasca sau chinezeasca. Din pacate tari mici ca aceasta nu se pot autoguverna singure, fara ajutor extern financiar sau de alta natura. Va convine nu va convine asta e realitatea. Utati in Africa, fac revolutii,dau guverne jos si ce fac de fapt, alunga occidentalii si primesc cu mainile deschise pe rusi sau chinezi !!!!!! Saracii,inca nu stiu ce ii asteapta , dictatorii promit multe si vorbesc foarte frumos pentru urechile prostilor,dar nu fac nimic pt ei ! Din pacate, ca de fiecare data, prostia si ignoranta se plateste cu varf si indesat .
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 23.05.2024, 01:25
Acordurile de la Minsk, al căror rol era slăbirea Ucrainei pentru revenirea ei la statut de colonie rusească, sunt disponibile oriunde. Amuzant cum suntem anticolonialiști cu occidentalii, dar extrem de procolonialiști atunci când vine vorba de maica Rusie, nu? Uite că și ucrainenii vor să fie pe propriile picioare.
seaman651 • 22.05.2024, 16:15
RuZZia ar trebui izolata complet, internetul taiat, atat la ei, cat si in China. Le dai nemernicilor acces, iti intra in casa si uita sa plece.