Imprimeria vrea să cumpere 8 milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate. De asemenea, instituția pregătește o altă licitație, pentru asigurarea, la nivel național, a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate, mai arată sursa citată.

Ce va conține cartea electronică de identitate

Cartea electronică de identitate va conține, în format electronic, datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică. După caz, va conține și certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, conținând imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (amprentele).

Trebuie spus că amprentele vor fi colectate doar cu acordul titularului. Românii au opțiunea unor cărți de identitate simple, fără zona CIP sau cu zona CIP, dar fără amprente. Pe baza acestor acte nu vor mai putea însă călători în UE.

Conform unui Regulament al UE din 2019, România este obligată să emită noile documente începând cu 2 august 2021, iar vechile cărți de identitate vor ieși din uz pe măsură ce expiră.

Problema este că Imprimeria Națională a lansat o licitație pentru dotarea cu echipamente abia săptămâna trecută, conform sursei citate. Este vorba despre o licitație cu valoarea estimată de 8,7 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția a 8 milioane de elemente de tip DOVID, care vor fi utilizate pentru securizarea de carduri din policarbonat (documente de identitate)

Imprimeria vrea să încheie un acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, perioadă în care se vor încheia 5 contracte subsecvente, primul dintre acestea în perioada 30 august – 31 decembrie 2021.

De asemenea, instituția mai vrea să cumpere 1.000 de seturi de echipamente pentru preluarea datelor care vor fi trecute în noua carte de identitate (multifuncțional laser, cameră web, cititoare de amprente și de smart card, pad de semnătură, cititor de documente etc). Valoarea estimată a acestor echipamente este de circa 26 de milioane de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News