Cele zece persoane au părăsit teritoriul statului african „cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti”.
„Task force-ul interinstituțional MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetățenii români care nu mai dețineau documente valabile și a organizat, în cooperare cu autoritățile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinația finală”, precizează MAE.
În prezent, în Sudan se mai află „20 de cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni) care au solicitat sprijin în vederea evacuării”, adaugă autoritățile.
Evacuările cetățenilor străini din Sudan au loc în contextul luptelor armate care se desfășoară în țară de peste o săptămână.
MAE a anunțat duminică, 23 aprilie, că 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie ai acestora, cetăţeni sudanezi, au cerut să fie evacuați din Sudan.
De asemenea, Ministerul de Externe a precizat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Sudan, la „nivelul 8 din 9 – Manifestați atenție deosebită”.
Astfel, autoritățile le „recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate“.
Activitatea Ambasadei României la Khartoum, capitala Sudanului, a fost suspendată în anul 2021, iar de atunci, serviciile de asistență sunt asigurate de Ambasada de la Addis Abeba, capitala Etiopiei.
Mai multe state occidentale au început evacuarea personalului diplomatic la sfârșitul săptămânii trecute. Armata americană a evacuat personalul ambasadei și familiile din capitala sudaneză. Demersuri similare sunt făcute și de alte state precum Franța, Marea Britanie, Turcia sau Italia.
Confruntările militare din Sudan au început pe 15 aprilie. Lupta pentru putere se dă între armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan și grupul paramilitar cunoscut drept Forțele de Sprijin Rapid, în fruntea căruia ce află generalul Mohamed Hamdan Dagalo.
De atunci, peste 400 de oameni au murit și peste 3.500 au fost răniți, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
Foto: Profimedia