UPDATE 13.25 – Parlamentul European a confirmat noua Comisie Europeană, cu o largă majoritate.

461 de eurodeputați au votat ”pentru”, 157 ”împotrivă, iar 89 s-au abținut.

E oficial, avem o nouă Comisie Europeană.

UPDATE 13.00 – Un eurodeputat slovac atrage atenția Ursulei von der Leyen că nu a insistat suficient pe tema drepturilor omului și statului de drept, o chestiune sensibilă în estul Europei.

”Sunt îngrijorat că a trecut prea repede peste problemele ce âin de democrația internă în UE”, a spus Michal Šimečka.

UPDATE 12.15 – Nu toată lumea este încântată de politicile de mediu dorite de noua Comisie Europeană.

Hermann Tertsch, membru al partidului spaniol de extremă-dreaptă, Vox, se teme că Von der Leyen se îmbarcă ”într-o aventuă ideologică”.

”Toată lumea este îngrijorată de politica verde anunțată de dumneavoastră. Ne va costa sume uriașe. Este un mod de a controla statele”, spune Tertsch.

UPDATE 11.40 – Verzii nu susțin Comisia, deși sunt dispuși să lucreze cu ea. Se vor abține de la vot.

Principala problemă este politica de mediu. ”Fără o reformă amplă a politicii agricole și a agendei comerciale, orice măsură pe tema mediului va fi timidă și chiar nu avem timp pentru aceste întârzieri”, a spus Ska Keller, co-președinta Verzilor în Parlamentul European.

UPDATE 11.35 – Liderul socialiștilor, Iratxe García Pérez, vrea să adauge niște roșu la noua politică verde a Comisiei.

”Socialiștii vor o politică verde, dar vor și una roșie în același timp. UE trebuie să își recapete sufletul social”, spune socialistul.

Există însă susținere la nivelul socialiștilor pentru echipa lui Von der Leyen. Iar asta înseamnă că există majoritate pentru confirmarea în funcție.

UPDATE 11.35 – Liderul Renew, Dacian Cioloș, face o referire interesantă la relați UE cu China și SUA.

”Va vorbi Europa, în următorii cinci ani, pe picior de egalitate cu China sau Statele Unite? Va fi întotdeauna o voce auzită în Africa? Putem arăta că suntem capabili să gestionăm o politică de azil și migrație care să fie în acord cu valorile noastre, să construim o politică comercială, având în același timp clauze de sustenabilitate eficiente și o Europă sigură deschisă parteneriatelor.

Sindromul „Prea puțin, prea târziu” ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna”, spune Cioloș

În caz contrar, nu va fi domnul Schinas cu portofoliul său, ci americanii, sau chiar mai mult, chinezii, cei care vor decide de mâine modul nostru de viață

Dacian Cioloș, președintele Renew Europe:

Cioloș face trimitere la Margaritis Schinas, comisarul care deține portofoliul privind “Promovarea modului de viață european“.

UPDATE 11.30 – Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, și-a anunțat sprijinul ferm pentru noua Comisie Europeană.

Nicio surpriză. Deși a fost candidat pentru acest post, Weber trebuie să o susțină pe Vonder Leyen, care provinie din aceeași familie europeană, conservatoare.

UPDATE 11.25 – ”Statul de drept este fundația noastră și trebuie să ne asigurăm că este respectat peste tot și nu trebuie să ezităm să luăm măsuri atunci când este cazul”, spune Ursula von der Leyen.

”Oamenilor le pasă de drepturile, valorile și libertățile lor. Statul de drept este temelia noastră și nu poate fi niciodată compromis. Trebuie să ne asigurăm că este respectat și susținut peste tot, în fiecare țară tratat la fel”, adaugă președinta Comisiei UE.

UPDATE 11.20 – Von der Leyen spune că va fi întotdeauna o opozantă a Brexitului, dar a asigurat că noua Comisie Europeană va respecta orice decizie a alegătorilor britanici și a guvernului, și va colabora cu Londra pentru încheierea unui acord de liber schimb, după marea despărțire.

UPDATE 11.20 – Von der Leyen a generat un moment de emoție când a vobit despre sora ei mai mică, care a murit la vârsta de 11 ani de cancer. „Îmi amintesc de părinţii mei şi de medicii care au îngrijit-o. Numărul cazurilor de cancer cresc. Europa va prelua conducerea în lupta împotriva cancerului”. Anul viitor, a precizat ea, va fi demarat un program special în acest sens.

UPDATE 11.15 – Migrația este unul dintre cele mai spinoase subiecte în Europa.

Cel puțin la nivel declarativ, președinta Comisiei UE a stârnit aplauze spunând că: ”Europa va oferi întotdeauna un adăpost celor care au nevoie de protecție internațională”, dar ”cei care stau trebuie să se integreze în societatea noastră, iar cei care nu au dreptul de arămâne, trebuie să se întoarcă acasă”.

UPDATE 11.00 – ”Vom promova și proteja interesele Europei printr-un comerț liber și deschis”, mai spune Von der Leyen.

Este o aluzie la politica protecționistă a administrației de la Washington, fără nominalizarea directă a lui Donald Trump. Nici nu era nevoie.

UPDATE 10.45 – Von der Leyen anunță că măsurile de luptă împotriva schimbărilor climatice vor fi la baza politicii economice a UE.

”Vom avea nevoie de investiții masive și de instruirea oamenilor. Vom avea nevoie de investiții publice și private”, a spus președinta Comisiei.

Dar a avertizat că Europa nu poate lupta singură pe acest front.

UPDATE 10.35 – Dacian Cioloș, președintele Renew Europe, a anunțat, într-un text publicat de EUObserver, că grupul liberal din Parlamentul European va susține Comisia Europeană, dar nu îi va oferi ”un cec în alb”.

”Primele 100 de zile sunt critice”, a spus Cioloș, în chiar ziua în care este votată Comisia.

UPDATE 10.23 – Ursula von der Leyen și-a început discursul în Parlamentul European cu o referire la Revoluția de Catifea, care a avut loc acum 30 de ani în Cehia.

”Despre asta este vorba în Europa. Despre oameni care vin împreună și luptă pentru valorile lor, pentru libertățile lor”, a spus Von der Leyen.

Libertatea a scris săptămâna trecută despre situația din Cehia, la 30 de ani de la Revoluția de Catifea.


Europarlamentarii vor decide într-un vot cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care ar urma să își înceapă activitatea pe 1 decembrie, anunță un comunicat al Parlamentului European.

Nu a fost un drum ușor pentru Ursula von der Leyen. Parlamentarii europeni au respins propunerile inițiale de comisari făcute de România, Franța și Ungaria, generând o întârziere semnificativă.

Iar guvernul de la Londra a refuzat în cele din urmă să își desemneze un comisar, apreciind că acest pas nu mai este necesar ținând cont de graba cu care vrea să părăsească UE.

Prioritățile anunțate de von der Leyen? Comisia se va concentra pe problemele de mediu, pe agenda digitală, pe ”dezvoltarea incluzivă” și pe rolul Europei pe piața globală afectată de protecționism.

Ce se întâmplă în Parlamentul European

Concret, începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot. Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României) va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice.

Votul în plen de miercuri va încheia lunga procedură de examinare atentă de către PE a echipei de comisari propuse, în scopul declarat de a garanta că organul executiv al UE are legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor, menţionează sursa citată.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.

Apoi, de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie, comisiile parlamentare au organizat audieri cu fiecare dintre candidaţi pentru a evalua capacitatea acestora pentru posturile propuse.

O odisee pentru un comisar român

Guvernul PSD a desemnat-o inițial pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi, alocat României, dar aceasta nu a reușit să convingă parlamentarii europeni că întrunește condițiile de integritate.

Alte propuneri ale Vioricăi Dăncilă i-au inclus pe Dan Nica și pe fostul ministru Victor Negrescu, dar ambii au fost respinși de Ursula von der Leyen.

În cazul lui Negrescu, propunerea fusese făcută după ce guvernul Dăncilă pierduse votul pentru moțiune în parlamentul de la București.

”Există îndoieli în România că nominalizarea a fost făcut legitim de către Guvernul interimar care exercită în prezent puterea”, a răspuns la acel moment Comisia Europeană.

Ultima propunere venită de la București, făcută de guvernul PNL, Adina Vălean, a primit avizul parlamentarilor din comisia de specialitate.

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi

Comisarii europeni reprezintă interesul UE, nu al statelor membre

Comisia Europeană este una dintre instituţiile Uniuni Europene, singura care poate iniţia propuneri legislative la nivelul Uniunii. Membrii Comisiei, comisarii europeni, reprezintă interesul general al Uniunii, şi nu al statelor membre, exercitându-şi funcţiile în deplină independenţă, notează Agerpres.

În virtutea independeţei lor, comisarii nu pot cere sau primi instrucţiuni de la niciun guvern sau organism extern, în conformitate cu Tratatul de Funcţionare al UE.

Comisia este principalul organ executiv al UE, fiind format dintr-un colegiu de membri care reuneşte câte un comisar pentru fiecare stat membru. Comisia controlează punerea în aplicare a dreptului Uniunii şi conduce comitetele responsabile de punerea în aplicare a dreptului Uniunii.

Are de asemenea competenţe executive importante în domenii precum concurenţa şi comerţul exterior. Nu în ultimul rând, supraveghează respectarea tratatelor de către statele membre, fiindu-i atribuită eticheta de „gardian” al tratatelor europene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News