Insuficienţa cardiacă este principala cauză de internare în spitalele din România. Supravieţuirea la cinci ani de la diagnosticul de insuficienţă cardiacă este mai mică decât supravieţuirea în multe forme de cancer, arată datele prezentate în cadrul programului de informare şi educare.
Insuficienţa cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe, pentru a susţine funcţionarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficienţă cardiacă, în România, sunt: infarctul miocardic şi alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii şi malformaţiile congenitate cardiace.
Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă , adică 4,7 la sută din populaţie, conform studiilor. De asemenea, 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar nouă din 10 persoane care suferă de insuficienţă cardiacă nu ştiu că au acest diagnostic, informează news.ro.
Simptomele insuficienţei cardiace pot include respiraţia grea şi oboseala extremă, împiedicându-i pe pacienţi să muncească sau să ia parte la activităţile sociale obişnuite, efectul fiind izolarea socială, anxietatea şi depresia.