Criza de COVID a rămas în mod constant, de-a lungul anului, în atenția oamenilor din întreaga lume și a reușit să umbrească uneori importanța majoră a altor evenimente care au avut loc în 2020.
Și de la ieșirea oficială a Marii Britanii din UE la războiul din Nagorno-Karabah, alegerea lui Joe Biden în SUA, moartea lui Diego Armando Maradona sau lansarea rachetei Falcon 9, a companiei private Space X, anul care se încheie nu a dus lipsă de astfel de evenimente, scrie Euronews.
Incendiile devastatoare din Australia
Anul a început cu incendiile devastatoare din Australia, care au mistuit zeci de mii de hectare de vegetație și au ucis numeroase animale.
Dezastrul a alimentat dezbaterea despre încălzirea globală și despre felul în care activitatea oamenilor influențează schimbările climatice.
BREXIT – ieșirea oficială a Marii Britanii din UE
Alegerea făcută de britanici la referendumul din 2016 a fost oficializată în cele din urmă de la 1 februarie 2020.
Abia de la 1 ianuarie 2021 își va asuma Regatul Unit pe deplin statutul de stat terț în relația cu UE, astfel că regimul de vize și condițiile de călătorie și de muncă pentru cetățenii europeni, inclusiv români, se vor schimba.
Tot de la 1 ianuarie 2021 intră în vigoare noul acord comercial Marea Britanie-UE, care a fost negociat până în ultimele zile ale anului.
Protestele Black Lives Matter au reizbucnit după uciderea lui George Floyd
Moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, în mâinile polițiștilor care voiau să îl aresteze, a declanșat o serie de proteste ample în SUA și de solicitări pentru o reformă amplă a instituțiilor, în primul rând a poliției, acuzată de rasism sistemic.
Protestele au divizat societatea americană, și-așa polarizată, dar au inspirat și mișcări similare, de mai mică amploare, în alte țări, printre care Marea Britanie sau Franța.
Zbor istoric spre Stația Spațială Internațională
Capsula Dragon a Space X a ajuns în mai pe Stația Spațială Internațională, după ce a fost lansată cu succes din Florida de racheta Falcon 9.
A fost primul zbor spațial de pe teritoriul Statelor Unite din ultimii 11 ani și primul realizat vreodată de o companie privată, Space X, fondată de Elon Musk.
O explozie masivă a zguduit orașul Beirut
O deflagrație devastatoare s-a produs în august în portul capitalei libaneze Beirut, după aprinderea unei cantități mari de azotat de amoniu care fusese depozitat acolo timp de ani buni, în condiții improprii, cu știința politicienilor și a autorităților responsabile.
Peste 200 de oameni au murit și alte mii au fost răniți în explozia care a distrus o parte semnificativă din oraș.
Venită pe fondul unor ample manifestări antiguvernamentale, explozia a dus la demisia Executivului libanez.
Proteste fără precedent în Belarus, după alegerile prezidențiale
Alegerile prezidențiale din Belarus au declanșat o serie de proteste ample, după ce liderul autoritar al țării, Aleksandr Lukașenko, a revendicat o victorie neverosimilă, care nu a convins nici observatorii externi, nici populația.
Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a fost nevoită să se refugieze în afara țării, iar Belarusul a fost zguduit de manifestații fără precedent, reprimate violent de forțele de ordine.
Susținut în continuare de aparatul de securitate, Lukașenko a rămas deocamdată în fruntea țării, în ciuda faptului că este contestat de marea parte a populației.
Joe Biden a câștigat alegerile din SUA, Donald Trump a rămas un președinte cu un singur mandat
Candidatul democrat a obținut o victorie dramatică la scrutinul din 3 noiembrie, după o campanie electorală divizivă, beneficiind probabil de greșelile administrației Trump în gestionarea pandemiei de COVID.
Cel mai șocat de rezultat a fost, se pare, chiar președintele Donald Trump, care, până la această oră, a refuzat să își accepte în mod public înfrângerea, chiar dacă a făcut pași care sugerează că se pregătește să plece din Casa Albă.
Dar victoria lui Biden anunță un mandat dificil, cu multe probleme de rezolvat, într-o țară în care opinia publică este puternic polarizată.
Războiul din Nagorno-Karabah
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan pe tema teritoriilor disputate din Nagorno-Karabah a reizbucnit în septembrie, s-a transformat într-un război în toată regula, soldat cu mii de morți și s-a terminat în noiembrie, cu capitularea Armeniei.
Acordul de încetare a focului, semnat între Baku şi Erevan sub patronajul rus la 9 noiembrie, a consacrat importante câştiguri teritoriale Azerbaidjanului şi este considerat catastrofal de mulţi armeni, care au cerut demisia şefului guvernului.
Legenda fotbalului Diego Armando Maradona a murit la 60 de ani
Considerat a fi unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, cu siguranță cel mai charismatic pentru foarte multă lume, argentinianul Diego Armando Maradona a murit în noiembrie, generând un val de tristețe în întreaga lume.