Proiectul Legii învățământului superior a fost pus în dezbatere publică de ministrul Sorin Cîmpeanu pe 13 iulie 2022, sub forma unui pachet de legi numit oficial „Proiectele de legi ale educației – „România Educată“.

Lansarea în dezbatere vine după mai multe consultări ale proiectelor de către președintele Klaus Iohannis, cel care a promis în repetate rânduri că raportul său „România educată” se va transforma în lege.

Desființarea prin reorganizare „difuză” a CNATDCU este realizată la articolul 142 din Proiectul Legii învățământului superior, în capitolul intitulat „Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, care detaliază atribuțiile fiecărei comisii.

Cine va analiza posibilele teze plagiate

Deși alte comisii, precum Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior și Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior, sunt menținute inclusiv cu aceeași titulatură în proiectul noii legi a educației, actualul CNATDCU dispare total, iar prerogativele sale în acordarea titlurilor de doctor și de gestionare a plagiatelor din tezele de doctorat sunt transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Astfel, analiza plagiatelor tezelor de doctorat va fi trecută în sarcina universităților.

Transferarea către universități a acestor atribuții de acordare a titlurilor de doctor și analizare a plagiatelor are loc după ce în toamna anului trecut Sorin Cîmpeanu, prin ordin de ministru, a obligat toate universitățile din România să-și analizeze din punctul de vedere al plagiatelor tezele de doctorat acordate din 1990 încoace, verificare pe cheltuiala suportată de bugetul de stat.

Desființarea CNATDCU ca for de decizie în materia plagiatelor din doctorate este propusă de ministrul Cîmpeanu în plin scandal de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat. Ciucă a obținut anularea, în instanță, a solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat, deci dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege intră în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Corneliu Pleșcan, care în luna mai 2022 a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis și înaintat în gradul de general-maior – cu două stele.

Pleșcan este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.

PressOne: O treime din teză, copiată

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne, pe 18 ianuarie, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp).

Potrivit investigației, cel puțin 19 pagini sunt plagiat din două teze de doctorat susținute anterior la UNAp, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Pe lângă cele două teze, conform investigației, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.

În replică, Ciucă a transmis că el consideră că a „realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme” și a precizat că a cerut verificarea propriei teze.

Parchetul General a deschis pe 10 februarie un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem, după o plângere în care se reclama faptul că Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Pe 22 martie, PressOne a scris că premierul liberal a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News