Nu s-a prelungit termenul pentru Legea 10
Legea nr. 10/2001 a prevazut un termen de un an si jumatate in care aceste acte juridice puteau fi atacate in instanta de catre fostii proprietari. in acest context, modificarile aduse legislatiei speciale de restituire nu au vizat nici extinderea domeniului de reglementare, a sferei persoanelor indreptatite la restituire, si nici a perioadei de referinta a acestui act normativ reparatoriu.
Instanta hotaraste valabilitatea unui act
In cuprinsul Legii nr. 247/2005, la pct. 41 Titlul I, se prevede acordarea de masuri reparatorii in conditiile legii speciale privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, in situatia in care imobilul a fost instrainat cu respectarea dispozitiilor legale. De altfel, cu referire la aceasta situatie, Legea nr. 247/2005, in cuprinsul art. IV Titlul I, prevede restituirea in natura a imobilelor, notificate potrivit art. 21 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, instrainate cu incalcarea prevederilor legale si care au format obiectul unor acte juridice desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Aceasta abordare se justifica pe considerentul ca singura in masura a aprecia asupra valabilitatii unui act juridic de instrainare ce are ca obiect un imobil notificat potrivit procedurilor prevazute de Legea nr. 10/2001 este instanta judecatoreasca.
Noile modificari vizeaza acele contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect imobile notificate incheiate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 10/ 2001, respectiv 14 februarie 2001, acestea putand fi atacate in instanta in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii, respectiv 25 iulie 2005. in ceea ce priveste dispozitiile referitoare la compararea titlurilor de proprietate si acordarea preferintei celui mai vechi, as dori sa precizez ca aceste modificari se regasesc in Titlurile IV-VI din Legea nr. 247/2005, care vizeaza modificarea legilor din domeniul fondului funciar (Legea nr. 18/1991 si Legea nr. 1/ 2000, cu modificarile si completarile ulterioare) si nu in Titlul I care reglementeaza retrocedarea proprietatilor urbane (Legea nr. 10/2001).