Cu toate că mai mulți membrii ai acestei comisii sunt fumători înrăiți, aceștia au considerat că actuala lege care interzice total fumatul este una bună și ar trebui păstrată în actuala ei formă. Legea care a fost adoptată de senatori spune că fumatul este permis numai în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiții: să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, băuturi calde sau răcoritoare.
Mai mult, aceasta prevede și faptul că fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători, care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului.
În proiect se arată că prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu destinație locativă.
De asemenea, noua lege dădea dreptul la fumat și la locul de muncă.”Prin spațiul închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”, scrie în proiectul respins de deputați.
Chiar președintele comisiei, Ibram Iusein, fumător înrăit a susținut că legea care a fost deja adoptată de Parlament în privința interzicerii fumatului în spațiile publice este bună, iar în consecință a decis ca actul normativ care dă dreptul la fumat în spații închise să fie respins.
„Sunt pentru legea care este. A fost un bun început. O apreciez, nu întotdeauna, dar asta este”, a spus deputatul turc. Nici liberala Adriana Săftoiu, fumătoare veche nu vrea să se permită fumatul în spații publice. „Este o lege cu impact. Eu sunt fumătoare, dar sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum. Nu știu dacă toate aceste legi nu ar trebui să rămână pe site-ul Camerei, în dezbatere publică, pentru că legea cealaltă a fost destul de discutată, s-au creat tabere pro, contra. Aș lăsa-o în dezbatere pe site, aș atrage atenția opiniei publice asupra ei și poate după aceea să luăm o decizie” a afirmat Săftoiu.
Legea va ajunge în Plenul Camerei Deputaților, care vor decide dacă vor permite sau nu fumatul în spații publice închise.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro