Cei nouă agenți sunt acuzați de „săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului”, transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Unul dintre ei este cercetat în stare de arest preventiv, alți doi se află în arest la domiciliu, iar ceilalți șase au fost plasați sub control judiciar.
În septembrie 2020, doi tineri au reclamat că au fost bătuți de polițiștii de la Secția 16, care făceau parte dintr-un filtru organizat pe Calea Şerban Vodă din Bucureşti, după ce le-au reproșat că nu poartă mască de protecție. Unul dintre ei a acuzat că polițiștii l-au încătușat, l-au lovit cu pumnii, picioarele și cu bastoanele, după care l-au băgat într-o dubă și l-au dus pe un teren viran de la marginea Bucureștiului, unde a fost torturat, apoi abandonat.
„În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor”, se mai arată în anunțul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Totodată, procurorii menționează că ceilalți trei agenți, deși nu au participat la agresiune, au urmărit totul fără să intervină, deși aveau obligația să o facă, potrivit atribuțiilor de serviciu.
Potrivit procurorilor, o altă persoană a fost lipsită de libertate de alți doi inculpați în timpul nopții.
„După încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, au transportat-o fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, se mai arată în informarea transmisă de anchetatori.
În plus, pe numele celor două victime au fost întocmite procese-verbale de contravenție, din care reiese că acestea au fost prinse în timp ce tulburau ordinea și liniștea publică. Totul, pentru a crea aparența unui comportament violent al victimelor.
În luna martie, unul dintre cei doi tineri a murit, aparent din cauze naturale. Câteva săptămâni mai târziu, și celălalt a fost găsit decedat în locuința unui prieten din cartierul bucureștean Rahova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro