Jurnalistul care a postat imaginea susține că aceasta a fost realizată luni dimineață în Kabul. Imaginea a fost distribuită de mai mulți jurnaliști și activiști, postată și pe site-ul BBC, dar și pe alte site-uri.
Afghan girls on their way to school today morning in #Kabul.
— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021
Photo by @jawidomid. pic.twitter.com/GWHnLM5his
Mulți internauți neagă însă că imaginea este din Kabul. „Școlile sunt închise astăzi”, scrie unul, în timp ce altul atrage atenția că niciun părinte nu și-ar lăsa copiii să meargă la școală în prima zi sub regimul taliban.
În ciuda acestor dezbateri, un lucru este cert. Peste noapte, afganii s-au trezit într-o țară dominată de haos, subliniază și BBC.
„Haosul tocmai a început”
Deocamdată, noii conducători nu se dedau la excese și unele scene de normalitate încearcă să pătrundă prin confuzia, dezordinea și frica generalizată.
Talibanii le-au ordonat luptătorilor să-i lase în pace pe civili, încercând să prezinte o atitudine moderată pe măsură ce au intrat în capitala afgană, notează BBC.
Mai mulți cetățeni afgani au declarat pentru BBC că următoarele luni vor fi dificile și nu știu dacă vor mai fi posibile lucruri simple precum trimiterea copiilor la școlile moderne.
Pericolul, în acest moment, pare a veni de la bandiții înarmați, diversele facțiuni scăpate de sub control. Aisha Khurram, o studentă din Kabul, a povestit, într-o postare pe Twitter, că s-a trezit auzind țipăte și focuri de armă la ușa familiei sale. Tânăra spune că bărbați care s-au prezentat drept luptători mujahedini „au mers din casă în casă și au luat mașinile și alte bunuri ale oamenilor”. Nu erau talibani, după toate probabilitățile, spune ea. Dmpotrivă, fugeau de talibani și încercau să profite de haos.
„Când au auzit că talibanii sunt în zona noastră, au fugit. Haosul tocmai a început…”, a mai scris Aisha.
„Este foarte liniște în Kabul, în mod surprinzător”, notează Charlotte Bellis, corespondentul Al Jazeera din capitala afgană.
„Talibanii spun că au trimis peste noapte 1.000 de unități ale forțelor speciale. Ei au pus stăpânire pe fiecare punct de control și au instalat și puncte suplimentare. Am văzut zeci de luptători talibani purtând arme pe umeri, în vehicule de poliție, în vehicule ale guvernului afgan care patrulau pe străzi. Nu sunt atât de mulți oameni pe străzi și se pare că viața poate funcționa normal”, adaugă Charlotte Bellis.
Talibanii au susținut că toate segmentele societății vor avea parte de libertăți civile sub conducerea lor, însă analiștii spun că este prea devreme pentru a crede în astfel de promisiuni.
În ultimele săptămâni, mii de oameni au fost strămutați sau au fugit din calea insurgenților, refugiindu-se în Kabul, pe măsură ce talibanii cucereau alte zone ale țării. Sunt oameni care aveau case și locuri de muncă și care au fost obligați să lase totul în urmă.
O fetiță în vârstă de 10 ani dădea examene atunci când talibanii au atacat.
„Am fugit din calea luptelor și am venit aici. Vreau să mă întorc în satul meu… îmi doresc un viitor mai bun”, spune fata, adăugând că unii dintre membrii familiei sale au fost uciși.
Președintele afgan a părăsit țara
Între timp, președintele Ashraf Ghani a anunțat că a părăsit țara pentru a evita o vărsare de sânge. Ghani s-ar fi refugiat în Uzbekistan, în timp ce talibanii au ocupat palatul prezidențial din Kabul.
Mulți dintre afganii rămași în urmă văd gestul președintelui ca un abandon. În mediul online el a fost numit „laș” și criticat pentru că a eșuat în a negocia cu insurgenții în ultimele luni.
Ashraf Ghani a fost criticat și de ministrul apărării, Bismillah Khan Mohammadi, care a dat asigurări că poporul afgan va fi protejat de Forțele de Apărare.
„Ne-au legat mâinile la spate și ne-au vândut patria, la naiba cu omul bogat și cu banda lui”, a scris oficialul pe Twitter, postarea sa primind peste 20.000 de aprecieri.
Un reporter al New York Times a scris pe Twitter că oamenii nu-l vor ierta niciodată pe Ghani pentru că a decis să fugă.
„Ghani ar fi putut ajunge la o înțelegere bună cu talibanii în urmă cu trei luni. A refuzat să facă acest lucru. Acum a fugit. Și afganii, care sunt în număr covârșitor împotriva ideologiei talibane, trebuie să plătească prețul greșelilor sale. Este atât de nedrept. Afganii nu-i vor ierta niciodată pe Ghani și pe cei doi minioni ai săi, Mohib și Fazly (doi consilieri ai președintelui – n.r.)”, a scris jurnalistul.
Ghani could cut a good deal with the Taliban 3 months ago. He refused to do so. Now he has fled. And Afghans, who are overwhelmingly against the Taliban ideology, have to pay the price of his mistakes. It is so unfair. Afghans will never forgive Ghani&his 2 minions, Mohib&Fazly.
— Sharif Hassan (@MSharif1990) August 16, 2021
Mii de afgani au luat cu asalt aeroportul din Kabul încercând să plece din țară
Duminică seară, aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul a fost luat cu asalt de mii de oameni care s-au grăbit să plece ce controlul țării a fost preluat de talibani.
Trupele americane au tras focuri de avertisment în aer, în timp ce mii de persoane înghesuiau încercând să prindă un avion pentru a pleca din Afganistan, notează AFP.
„Sunt foarte speriat. Ei trag multe focuri în aer”, a declarat un martor pentru sursa citată.
Potrivit BBC, există rapoarte care arată că zborurile americane care transportă personal diplomatic în afara țării sunt prioritare, ceea ce provoacă furie și aliemntează haosul și confuzia în rândul civililor.
Foto: EPA