Scenariul actual prevedea ca premierul Nicolae Ciucă să își depună mandatul, vineri, 26 mai. Surse din PNL susțin că până la sfârșitul săptămânii toate negocierile din Coaliție ar trebui încheiate.
Termenul a fost invocat și de președintele Klaus Iohannis într-o declarație făcută săptămâna trecută. „Așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare”, a spus șeful statului.
„Negocierile vor trena”
Miza negocierilor o reprezintă portofoliile pe care le vor deține liberalii în viitorul Executiv, dar și posibila eliminare a UDMR de la guvernare. Maghiarilor li s-a pus în vedere că vor pierde ministerul Dezvoltării, post deținut momentan de Cseke Attila.
Mai mulți lideri PNL ar dori ca Protocolul semnat în noiembrie 2021 să fie respectat. Social-democrații au însă o altă viziune asupra calendarului negocierilor.
„Marcel Ciolacu nu vrea finalizarea negocierilor pentru Guvern până nu primește mandatul de la Klaus Iohannis. Fără ca acest mandat să fie oferit în mod oficial, negocierile vor trena. Ciolacu vrea să primească mandatul și apoi să negocieze. Nu vrea să încheie toate negocierile până nu primește mandatul de la Iohannis”, au declarat surse de la vârful PSD.
Președintele PSD a cerut sâmbătă, 20 mai, suspendarea negocierilor pentru formarea unui nou guvern până până la rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale.
„Actualul Protocol nu mai este valabil”
Mai mult, actualul Protocol al Coaliției „este nul”, potrivit surselor citate. În baza lui, PNL ar fi trebuit să obțină ministerul Transporturilor, ministerul de Finanțe și Secretariatului General al Guvernului și ar fi trebuit să renunțe la funcția de premier, ministerul Investițiilor Europene și la ministerul Justiției.
Totodată, UDMR ar fi trebuit să rămână cu trei ministere și un post de vicepremier.
„Conducerile PSD și PNL au votat un mandat de negociere privind reducerea numărului de ministere. Din acel moment, actualul Protocol nu mai este valabil. Totul se negociază. Rămânerea UDMR la guvernare depinde de noile condiții și dacă acceptă noile ministere propuse”, au precizat lideri PSD. Potrivit acestora, este „foarte posibil” ca UDMR să plece de la guvernare.
Sursele citate susțin că Nicolae Ciucă nu își va depune vineri mandatul de premier dacă nu se rezolvă greva profesorilor. În replică, Alina Gorghiu a declarat că liberalii își doresc „o tranziție rapidă”, iar premierul își va prezenta mandatul pe 26 mai.
Va accepta UDMR noile condiții?
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a afirmat că negocierile sunt blocate în acest moment și nu se poate exprima despre împărțirea ministerelor în aceste condiții. Deputatul a insistat că oprirea negocierilor a fost o decizie corectă din partea lui Marcel Ciolacu, dar că UDMR vrea să rămână la guvernare.
Pentru a rămâne la Palatul Victoria, UDMR ar trebui să accepte noile condiții impuse de partenerii de la PSD și PNL. Liderii Coaliției vor să reducă rolul Uniunii în guvern, care deține în prezent trei ministere și o poziție de vicepremier. Oferta pentru UDMR se rezumă la două ministere, poziție exprimată public și de secretarul general al PNL, Lucian Bode.
Csoma Botond a declarat că PNL a cerut oficial ministerul Dezvoltării, dar a evitat să spună dacă UDMR pleacă de la guvernare dacă pierde portofoliul.
Premierul Ciucă ar putea rămână în funcție și după 26 mai dacă greva profesorilor nu se încheie, au precizat surse din conducerea PSD.
Foto: Hepta
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!