Capturarea acestui nod rutier şi feroviar ar putea crea dificultăţi serioase armatei ucrainene pe frontul de est şi ar permite armatei invadatoare ruse să-şi consolideze şi să mute linia frontului mai spre vest.
„Direcţia Pokrovsk rămâne cea mai fierbinte, unde rușii au atacat de 34 de ori (în ultimele 24 de ore – n.r.) şi au încercat să străpungă apărarea noastră la sud” de oraș, a declarat Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Hortiţa.
Oraşul, unde se află o mină ce reprezintă singurul furnizor de cărbune cocsificabil pentru industria siderurgică ucraineană, cândva gigantică, avea aproximativ 60.000 de locuitori înainte de război. Ucraina estimează că aproximativ 11.000 dintre aceștia au mai rămas în oraş.
Potrivit lui Trehubov, rușii încearcă să blocheze rutele de aprovizionare prin trimiterea unor grupuri mici de soldaţi în aşezările situate la sud de Pokrovsk. „Ei nu intră direct în oraş, deoarece asta ar însemna lupte urbane dure. Aşa că ei încearcă mai întâi să ocolească oraşul şi să întrerupă lanţurile logistice”, a explicat oficialul militar ucrainean.
Viktor Trebuhov subliniazăe că soldații ucraineni care apără orașul Pokrovsk utilizează drone şi arme de precizie pentru a încerca să împiedice trupele ruse să îşi atingă ţintele.
Bătălia pentru Pokrovsk datează din 18 iulie 2024 – mai exact de cinci luni, două săptămâni și două zile – și s-ar fi soldat până acum cu 40.000 de morți sau răniți în rândurile rușilor, respectiv 12.000 în rândurile ucrainenilor.
Pe de altă parte, Ucraina a raportat că a doborât sâmbătă 34 de drone lansate de Rusia deasupra mai multor regiuni, printre care Herson (sud), unde cel puţin trei persoane au fost rănite.
Monseur • 04.01.2025, 23:01
Tot efectul ala il are si tactica asta: record de soldati morti... Eroi ai Uniunii Sovietice a lui Putler.
FreeGer • 04.01.2025, 22:19
Un alt capitol din infernul de pe frontul de est, unde rușii se joacă de-a șerpii, încercând să încolăcească Pokrovsk și să rupă lanțurile logistice ale ucrainenilor. O luptă de uzură care macină vieți, orașe și resurse, în timp ce dronele zboară, morții se adună, iar cei rămași încearcă să găsească un sens într-o absurditate continuă. 40.000 de ruși pierduți pentru ce? Pentru un oraș deja mutilat, o mină de cărbune și o iluzie de victorie? Cine plătește prețul? Nu generalii, nu liderii de la Kremlin sau Kiev, ci oamenii obișnuiți prinși între ambiții meschine și tancuri. 💀