„Sarcina-cheie este, până la urmă, înșelarea sistemelor de apărare antiaeriană. Deoarece astfel de ținte false, pe de o parte, sunt destul de ieftine, pe de altă parte, se folosesc diverse metode pentru a le crește reflectanța radio, pentru a înlocui efectiv această dronă falsă în aceste radare, astfel încât să apară ca un Shahed”, a explicat Bohdan Dolințe.
„Creșterea constantă a numărului de astfel de drone creează anumite dificultăți pentru funcționarea sistemelor de apărare antiaeriană. Ele provoacă folosirea atât a rachetelor antiaeriene, cât și, în special, plecarea unor grupuri mobile care să distrugă drone”, a spus expertul.
Dolinte a remarcat că „din 10 drone lansate de Rusia, 5 sunt drone Shahed și 5 pot fi ținte false. Acestea din urmă ne consumă resursele, ceea ce duce la o scădere a eficacității distrugerii UAV-urilor de atac”, a subliniat Dolințe.
Astfel de drone-fake, din spumă și plastic, sunt destul de ieftine. De regulă, costul lor nu depășește câteva sute de dolari. Costul unei rachete pleacă de la 150.000 de dolari și ajunge la jumătate de milion de dolari.
Doar în noaptea de luni spre marți, rușii au tras o rachetă ghidată antiaeriană S-300 (Harkov), două rachete aeriene dirijate Kh-59/69 (Cernihiv), bombe aeriene dirijate (Sumî, Harkov), precum și 110 drone de atac Shahed și drone de tip necunoscut, cel mai probabil din categoria dronelor false.